USA klimatsatsar – tillsammans med Kina

Foto: AP
Barack Obama, president i USA.
NYHETER

Obama lovar en miljard dollar till en klimatfond.

Samtidigt meddelar USA och Kina att länderna ska samarbeta för att minska utsläppet av växthusgaser.

USA:s president Barack Obama presenterade klimatnyheten under ett besök i Kalifornien, som drabbats hårt av extrem torka den senaste tiden, på fredagen.

Måste passera kongressen

Nu vill han vill satsa en miljard dollar på en fond för att mildra effekterna av klimatförändringar. Enligt Obama ska pengarna "hjälpa samhällen att förbereda sig för ett ändrat klimat".

Förslaget måste dock passera genom nålsögat på Capitol Hill, där många republikaner i kongressen inte bara motsätter sig presidentens politik i allmänhet, utan även ifrågasätter att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan.

Vill minska utsläppet

Samtidigt meddelar USA och Kina i ett gemensamt uttalande att länderna kommer att samarbeta för att minska utsläppet av växthusgaser. Bland annat ska de att "utbyta information angående ländernas respektive planer för hur växthusgaser ska minskas efter 2020", skriver AFP.

Kina och USA har också kommit överens om att implementera ett antal initiativ som bland annat berör utsläpp från trafik, smarta elnät, datainsamling för växthusgaser, energieffektivisering samt koldioxidavskiljning och lagring.

USA:s utrikesminister John Kerry har just avslutat ett tvådagarsbesök i Peking.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM