Svenskar dödade i Syrien-kriget

Foto: REUTERS
Från krigets Syrien. Obs! Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
NYHETER

De unga männen ska ha varit frivilliga i inbördeskriget.

I torsdags dödades de två svenska medborgarna i strider i Syrien, uppger GT.

– Jag vet att han ville åka för att göra en insats, säger den ena mannens kompis till tidningen.

Männen, en 23-årig man från Göteborg och hans kompis från Stockholm, ska ha dödats i strider i norra Syrien i torsdags, skriver GT och hänvisar till uppgifter på jihadisternas egna sajter.

Enligt tidningen hyllas de döda svenskarna som ”martyrer”. En uppgiftslämnare säger till GT att flera svenskar dessutom skadats och att de nu vårdas på sjukhus i Turkiet.

UD kan inte bekräfta

Svenska UD kan inte bekräfta uppgiften om att ytterligare två svenskar dött i Syrien.

– Vi har inga uppgifter om det. Det är jättesvårt att få några uppgifter med tanke på hur läget ser ut i Syrien, säger Erik Wirkensjö på UD:s pressjour till Aftonbladet.

Enligt en kompis till 23-åringen är han född och uppvuxen i Sverige. Han ska ha åkt till Syrien för att "hjälpa släktingar och närstående".

– Hans föräldrar kommer från Syrien. Jag vet att han ville åka för att göra en insats, men på vilket sätt han skulle hjälpa till vet jag inte. Jag vet heller ingenting om hur han dött, säger kompisen till GT.

Nära 20 svenska medborgare, de flesta med arabisk bakgrund, har dödats i Syrien-kriget, enligt tidningen.

Fredssamtal resultatlösa

Säkerhetspolisen, Säpo, uppger att de flesta svenskar som reser till Syrien för att strida är unga män.

– Vår bedömning i dag är att minst 75 personer har rest från Sverige till Syrien och anslutit sig till al-Qaida-inspirerade grupper. Alla är inte kvar, en del har återvänt det finns också information om att ett antal har avlidit, sa Säpos generaldirektör Anders Thornberg på Folk och försvars rikskonferens i Sälen i januari.

Syrian Observatory for Human Rights, en aktivistgrupp med bas i Storbritannien, uppgav under lördagen att inbördeskriget i landet nu skördat 140 000 offer, rapporterar AP.

Samtidigt har den andra omgången förhandlingar om fred i Syrien avslutats utan att parterna kunnat komma överens om när förhandlingarna ska återupptas, skriver TT-Reuters-AFP.

Enligt nyhetsbyråerna har Lakhdar Brahimi, FN:s specialsändebud, sagt att han förväntar sig att det blir en tredje omgång av samtalen som förts mellan företrädare för regimen och delar av oppositionen.

Han ber också det syriska folket om ursäkt för bristen på resultat.

ARTIKELN HANDLAR OM