Byn översvämmad i brittiska stormarna

1 av 6
NYHETER

Moorland. Ännu fler dödsoffer rapporteras från stormens Storbritannien.

Hundratusentals har drabbats direkt av stormen – och hela byar har lagts under vatten.

Moorland är en av dessa byar.

– Det är en tragisk situation, säger översvämningsdrabbade Derek Bristow, 64.

Aftonbladets fotograf Urban Andersson och reporter Victor Stenquist på plats Moorland.

Den senaste veckans storm som lamslagit framför allt England har hittills krävt tre dödsoffer.

Senast under lördagseftermiddagen när taxichauffören och trebarnsmamman Julie Sillitoe, 49, dog i centrala London. Hon satt i sin bil när betongblock lossnade från ett hus i den hårda vinden och föll rakt ner mot gatan.

Därtill har alltså minst två ytterligare personer dött.

Totalt har fler än en halv miljon människor tidvis varit utan ström, men den värsta vind- och regnbyar tros nu ha dragit förbi för den här gången.

Katastrofläge

Men får många är det fortfarande katastrofläge.

När Aftonbladet kommer till byn Moorland, en timme från Bristol i sydvästra England, är scenerna som vi möts av otroliga.

Floden Parett drar förbi precis bredvid byn, men det är floden Tone som är orsaken till att Moorland lagts under vatten.

Sedan nyår när stormarna började dra in över de brittiska öarna har vattennivåerna sakta men säkert stigit. När det började forsa fram på huvudgatan i Moorland blev många bybor oroliga. Strax därefter fick de fly sina hem.

– Vi fick evakueras förra fredagen. När vi kom hit på lördagen stod vattnet en meter upp mot huset. Det har varit fruktansvärt, säger en bybo som vill vara anonym.

Han kunde rädda några kläder och foton, men i huset når vattnet 1,2 meter upp överallt. Möbler står staplade på varandra, men vattnet har förstört nästan allt.

Det är bara ett av drygt 90 översvämmade hus bara i Moorland. Det är en bisarr upplevelse att gå på huvudgatan där vattnet når oss till midjan och når upp över fönstren på husen vi går förbi.

Tar ekan på vägen

Derek Bristow, 64, har en halvmeter vatten på tomten framför sitt tvåvåningshus. Sandsäckarna har staplats på varandra och två pumpar håller fortfarande hans golv torra.

– Det är fullständigt kaos här och vi har haft det rätt turbulent. Inne står möblerna på varandra och allt är upp och ner. Men jag är en av de lyckliga, säger Derek som tillsammans med frun Paula ännu inte evakuerat Moorland.

De har bott där sedan 1976, åtta år i nuvarande huset och innan dess i huset bredvid. Där har nuvarande ägarinnan haft stora problem.

– Hon hade en vattenledning som gick sönder i sitt hus förra året och allt vatten rasade ner genom taket. Tak, golv, väggar och inredning behövde renoveras. Nu måste hon göra det igen. Jag tycker så synd om henne.

När vi pratar ringer Dereks mobiltelefon. Det är hans fru Paula. Hon har varit och handlat och Derek ska ta plastekan som guppar där det normalt sett är en gräsmatta och hämta Paula från närmaste torra väg.

På vägen dit passerar han många evakuerade hus.

– Ingen kommer ju kunna flytta tillbaka förrän allt vatten är borta, men vem vet hur lång tid det kommer att ta?

Vad gör ni och granarna för att orka?

– Det är ju vad det är. Det är bara acceptera och gå vidare. Visst blir vi lite känslomässiga ibland och tar hjälp av varandra. Men vi är många i samma situation. Det är bara att fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM