Björn Schaerström (M): Många i partiet tycker som jag

NYHETER

Moderaten Björn Schaerström skrev att han ville spy över de syriska flyktingarna och kallade statsministern för en "blind gås".

Nu talar han ut om uppståndelsen och risken att bli utesluten ur partiet.

– Många moderater som har varit jättehögt uppsatta har exakt samma uppfattning som jag.

Björn Schaerström, ledamot i kommunfullmäktige i Vallentuna, blev rikskänd tidigare i veckan när hans twittrande uppmärksammades.

Det blev då känt att den moderata partistyrelsen riktat blickarna mot Schaerström som riskerar att uteslutas ur partiet.

Anledningen till uteslutningsärendet var hans grova uttalanden i sociala medier om invandrare, samer och judar.

Och även sina allianskollegor.

Ångrar ingenting

I dag säger han att han bara försökt föra politik och att han inte ångrar något.

– Att det blev reaktioner förstår jag, så är det alltid med politik.

På Twitter har han tidigare skrivit att han "nästan spyr" över invandringen från Syrien och "Islams fascistoida kulturmönster". Vid ett annat tillfälle skrev han på Twitter att alla i riksdagen är "dumskallar", att integrationsministern och allianskamraten Erik Ullenhag (FP) är en "jubelidiot" och att Fredrik Reinfeldt (M) är en "blind gås".

"Förtjänar kallas korkskalle"

– I politiken kan man ibland tvingas använda hårda ord, det gör vi allihopa ibland och det får man stå ut med. Men det är ingenting mot att bedriva fel politik. Om man som till exempel Ullenhag jämför manlig omskärelse med barnadop och föräldrars rätt att välja uppfostran tycker jag att man förtjänar att kallas korkskalle.

Han säger att han fått stort stöd för sina uttalanden - både från nuvarande partikamrater och "tidigare högt uppsatta moderater".

– De reaktioner jag har fått är i huvudsak positiva. Varje gång jag öppnar min mejlbox är det 50, 60, 70, 80 nya mejl och nästan uteslutande positivt.

– Jag har talat med många moderater som har varit högt uppsatta och de har exakt samma uppfattning som jag.

Ska utredas av partiet

Om att han nu blivit föremål för ett moderat uteslutningsärende säger han:

– Vad är politik till för om inte att prata politik? Det kan ibland vara ganska tufft och hårt men det vore tragiskt om man skulle utesluta någon för att han driver politik.

Moderaterna uppger genom pressekreteraren Jesper Wigardt att ärendet om Björn Schaerströms eventuella uteslutning ur partiet ska tas upp på ett partistyrelsemöte "så snart som möjligt".

ARTIKELN HANDLAR OM