Nya bluffmejlet är INTE från Skatteverket

1 av 2
Mailet som uppges komma från Skatteverket.
NYHETER

De senaste bluffmejlen erbjuder 1 884 kronor tillbaka på skatten.

Nu varnar polisen för mejlet som INTE är från Skattemyndigheten.

– Sådana bluffmejl brukar komma efter deklarationen men nu är de tidiga, säger Evert Norberg, förundersökningsledare på bedrägerisamordningen.

Vet du mer? Har du blivit drabbad? Kontakta oss!

Mejluppges vara från Skattemyndigheten och upplyser mottagaren om att han eller hon har pengar att vänta sig.

"Efter den senaste årliga beräkningen av din skatteaktivitet har vi bestämt att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: SEK 1,884 kronor."

För att få pengarna uppmanas man fylla i en blankett med personuppgifter.

En av de drabbade är Viktoria Bengtsdotter, 53.

Efter att ha ögnat igenom texten insåg hon snabbt att det handlade om ett falskt meddelande.

– Jag blev förbannad för jag inser ju att här försöker någon lura till sig pengar, säger hon.

”Radera mejlen genast”

Bluffmejlet har ungefär samma utformning som tidigare men kommer vid en ovanlig tidpunkt på året, menar han.

– De kanske chansar på att folk ändå lämnar sina uppgifter. De flesta som ringer oss har inte uppgett sina uppgifter, men några har det. Sedan finns alltid ett mörkertal som inte hör av sig till oss utan biter i sura äpplet och bara ringer banken och spärrar sina kort.

Nätfiske, så kallat phishing, har florerat i många år och med olika falska avsändaradresser. Polisens råd är att genast radera mailen.

– Det finns ingen anledning att klicka på länkar. Inga myndigheter skickar ut mejl på det viset.

Går inte att spåra

Dagens bluffmejl är signerat av "Anders Gunnarsson, Skatteåterbäring laget center".

Vem som egentligen står bakom är nästintill omöjligt att upptäcka, menar förundersökningsledaren.

– Informationen som behövs för phishing mejl kan köpas på nätet, via en programkod kan man göra egna utskick. Spårar man avsändarna så studsar det mellan servrar över hela världen. De täcker med andra ord igen sina spår ganska duktigt, säger Evert Norberg.

Viktoria Bengtsdotter slogs av hur skickligt utformat mejlet var. Med ett ärendenummer i ämnesraden och en hyggligt välöversatt text.

– Det är tur att jag är van att läsa den här typen av texter och van att hantera myndigheter. Någon annan hade kunnat gå på bluffen.

– Jag tycker att det är förfärligt. Det här är värsta sättet att försöka komma åt de människor som kanske har det sämst och är mest utsatta. Därför är det så viktigt att folk får kännedom om de här mejlen och att avsändarna avslöjas.

Hela landet drabbat

Även polisen i Skåne har under dagen varnat för bluffmejl.

Under helgen har ett flertal personer i nordvästskåne fått meddelande från Skatteverket.se om att de ska få skatteåterbäring på cirka 3 000 kronor, uppger man på polisens hemsida.

För att få pengarna uppmanas man klicka på en länk och fylla i sina kortuppgifter.

Gemensamt för de som fått mejlet är att deras mejladress legat öppen på företagets hemsida.

-Om man får mejlet så ska man absolut inte klicka på några länkar utan radera detta och tömma papperskorgen. Det finns en risk att mejlet kan innehålla skadlig programvara, säger kriminalinspektör Mikael Larsson.

FAKTA

Andra bluffmail som florerat

INTE från Swedbank, Telia eller regeringskansliet

Våren 2012 upptäckte Stockholmspolisen en ny typ av utpressning. Ett mail med en myndighets logga skickades till privatpersoner med en uppmaning att betala in böter till ett visst kontonummer. Böterna var, enligt avsändaren, kopplade till att mottagaren olovligen laddat ner musik.

Enligt polisen var bedrägeriet ovanligt smart gjort eftersom mottagarnas datorer låste sig, oavsett om de försökte stänga av datorn eller starta om.

INTE från polisen

Med en logga från polismyndigheten uppmanades mottagaren att betala in en summa pengar för att få sin dator upplåst igen. Enligt avsändaren skulle den ha låsts i samband med att mottagaren anklagats för bland annat barnporr eller olaglig fildelning.

INTE från Blocket

Det falska meddelandet antydde att mottagarna betalat för mycket för sina annonser. Mottagaren uppmanades ange sitt kortnummer för att få tillbaka pengarna inom 24 timmar.

ARTIKELN HANDLAR OM