Barnet kan bevittnas i New York

NYHETER

Nedkomsten av prinsessan Madeleines flicka är ovanlig.

Aldrig tidigare har en person i tronföljden fött barn utomlands.

För att barnet ska ha rätt till kronan krävs det att hennes existens intygas.

För att Madeleines flicka ska ingå i den svenska tronföljden måste representanter för svenska staten intyga hennes existens.

Att flickan föds i USA är inget problem för tronföljden enligt Bengt Lundell, docent i offentlig rätt vid Lunds universitet.

– Så länge det accepteras av kungen är det inget problem. Men sen finns det regler som säger att man ska visa upp barnet. Det kan vara lite problematiskt, säger han.

Måste intygas

Det Bengt Lundell syftar på är den så kallade vittnesbekräftelsen. Att representanter från svenska staten ska intyga att dottern verkligen är Madeleines eget barn, och ingen annans.

Denna sed att barn som ska stå med i tronföljden ska intygas är inte reglerad i något svensk lag utan det är en kunglig tradition. Detta ska göras dagen efter födseln, eller på måndagen om barnet föds på en lördag.

När prinsessan Estelle föddes intygade statsminister Fredrik Reinfeldt, talmannen Per Westerberg, riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister hennes existens.

Madeleines USA-förlossning ska inte innebära några hinder för att barnet ska kunna bekräftas som en i tronföljden. Under förmiddagen meddelade hovet att två läkare på Presbyteriansjukhuset där flickan föddes kommer att intyga att hon är Madeleines dotter.

”Medborgarskapet inget problem”

För att arvingen ska ha rätt till kronan krävs enligt Successionsordningen att hon tillhör "den rena evangeliska läran". Vilket betyder att Madeleines barn måste tillhöra svenska kyrkan och inte den katolska, som Chris tillhör.

Det kungliga barnet får dubbelt medborgarskap, amerikanskt och svenskt. Enligt Dick Harrison, som Aftonbladet pratat med tidigare i frågan, kan det bli ett problem. Men det anser inte Bengt Lundell:

– Nuförtiden är inte det ett problem. Men vi hade en tid då vi inte accepterade dubbla medborgarskap. Men nu är det fullt möjligt att ha annat medborgarskap utöver det svenska i Sverige så det är inget problem.

När Madeleines flicka föds får hon per automatik ett svenskt medborgarskap. Men om barnet bor utomlands hela sin uppväxt måste hon på 22-årsdagen ansöka för att behålla sitt svenska medborgarskap.

– Om man aldrig ansöker eller inte har bott i Sverige kommer det att avskrivas. Man måste ansöka om det hos Migrationsverket och tydliggöra samhörighet, om man har studerat här eller om man har lantställe, säger Lisa Söderlind på Migrationsverket.

ARTIKELN HANDLAR OM