Skelett hittades – mitt i Malmö

1 av 5
NYHETER

Emmy Danielsson, 22, satt och fikade när hon såg folksamlingen.

När hon gick närmre grävarbetet såg hon det alla andra såg: 200 år gamla skelett – mitt i Malmö.

– Jag blev jättechockad, säger hon.

Folksamlingen blev bara större och större vid grävarbetet på Djäknegatan i centrala Malmö. Till slut gick Emmy Danielsson, 22, ut med kameran för att se vad som stod på.

Då möttes hon av en smått makaber syn: Fyra skelett, som arkeologer höll på att gräva upp.

– På något konstigt sätt blir man upprymd av det, fastän det förstås är hemskt. De ligger bara 1,5 meter från mig, säger hon.

Det är företaget Eon som arbetar med att lägga in fjärrvärme på Djäknegatan. När de hade grävt ett långt schakt upptäckte de skallarna, och ringde företaget Skånearkeologi, som sedan tidigare förvarnats om att de kunde få genomföra en arkeologisk förundersökning på platsen.

– De har kommit in på Nya Hospitalskyrkogården. En liten bit av den är bevarad ute på Djäknegatan. Det handlar om 15-20 individer ungefär, som låg på kyrkogården. Jag vet inte när de är nedgräva riktigt, men kyrkogården var i bruk från 1690- till 1820-talet, säger Per Sarnäs, arkeolog.

Skelett ovanligt

Han säger att det inte är helt ovanligt att det hittas arkeologiska fynd i centrala Malmö, men just skelett tillhör inte vanligheterna.

– Så här många skelett är lite ovanligt, särskilt på en så liten yta. Vi ska försöka lyfta bort dem redan idag, så att de inte ligger kvar under kvällen. Då tar folk med sig skallarna tyvärr, säger Per Sarnäs.

Eon:s grävarbete har stannat upp för den arkeologiska undersökningen. Per Sarnäs berättar att skeletten ligger ovanpå ett hus, och att det även finns bland annat en ugn som man ska gräva fram innan Eon kan fortsätta arbeta.

– Länsstyrelsen har redan fattat beslut om en arkeologisk förundersökning på platsen eftersom man visste att det kunde dyka upp något när man gräver i stan. Och eftersom vi är innanför den här fornlämningen var vi lite beredda på att något kunde dyka upp. Men fram till i förra veckan hade vi inte fått några signaler om att man hittat något.

Förvarar skeletten

Det arkeologiska arbetet kommer att fortsätta fram till tisdag, tror Per Sarnäs. Hans uppgift blir sedan att dokumentera lämningarna och rapportera till länsstyrelsen. Därefter måste den som har gravrättigheterna för kropparna bestämma vad som ska hända med dem. Troligtvis begravs de igen.

– Till dess får vi förvara dem i ett förråd, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM