Andersson (S) tror inte på Borg och Reinfeldt

1 av 2
NYHETER

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg utesluter nya skattesänkningar och utlovar en ekonomiskt påver valrörelse.

Men Socialdemokraternas Magdalena Andersson (S) tror inte på vad de säger.

– De sa exakt samma sak för fyra år sedan, sedan kom det stora skattesänkningar i alla fall, säger hon.

På torsdag presenterar finansminister Anders Borg (M) en ekonomisk prognos för de kommande åren. Men redan i dag höll han och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en gemensam pressträff i riksdagen där de presterade vad de kallar en "ny fas för finanspolitiken". När ekonomin nu går bättre så menar de båda att politiken blir mer sparsam. Stora satsningar ersätts nu med en mer försiktig ekonomisk politik.

– Det är så man stärker finanserna och bygger buffertar inför svåra tider i framtiden. Det handlar om att samla i ladorna igen, säger Anders Borg.

De både berättade att det absolut inte blir tal om några skattesänkningar under den första halvan av nästa mandatperiod om Alliansen vinner valet, och antagligen inte heller under 2017-18. Däremot kan det bli tal om att höja alkohol-, tobaks- och fordonsskatten.

"Jobben blir viktigast"

Fredrik Reinfeldt slog också återigen fast att jobben blir den absolut viktigaste frågan i valrörelsen och att den nya ekonomiska fasen ska ses som ett ramverk inför hösten.

– Allt ska finansieras och det borde gälla för alla som aspirerar på makten. Principen "krona för krona" gäller.

Men Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson menar att beskedet om att det inte blir fler skattesänkningar klingar falskt.

– De sa exakt samma sak för fyra år sedan, sedan kom det stora skattesänkningar i alla fall, säger hon.

"Satt sprätt på alla pengar"

Hon menar att regeringen redan "satt sprätt på de pengar som finns".

– De gjorde de genom att genomföra väldigt stora ofinansierade skattesänkningar i höstens budget. Man ska ta det som de sa med en nypa salt. De sa exakt samma sak för fyra år sedan, att man inte skulle sänka skatten i början av mandatperioden, men kanske i slutet om det om statsfinanserna tillät.

ARTIKELN HANDLAR OM