Rökturister strömmar till Colorado

Flygplatsen i Denver
på väg slå rekord

NYHETER

Nu när de första rökmolnen skingras så börjar de första resultaten av den legala marijuanan i Colorado att visa sig:

Röksugna marijuanaturister flyger dit för att få tända på lagligt.

Marijuanan släpptes fri i Colorado på nyårsafton. Beslutet var långt ifrån okontroversiellt och redan från början visade sig problemen.

Eftersom det federala banksystemet i USA förbjuder all hantering av pengar som kommer från drogindustrin hänvisades handlarna till kontantaffärer. Både när de sålde sina numera legala produkter och när de skulle göra sina uppköp hos grossisterna.

Följden blev att nervösa handlare körde omkring med enorma mängder kontanter, vilket gjorde dem till givna mål för rånare.

– Vad var det vi sa, sa de som var mot beslutet.

Blomstrande grästurism

En annan effekt av nyordningen är att grästurismen blomstrar.

Statistiken för januari är inte klar än och de ansvariga på Denver International Airport tycker att det är för tidigt att säga att det är flummarna som står för ökningen.

Men enligt Patrick Surry, analytiker på onlineresbyrån Hopper är det inget snack om saken.

– Flygtrafiken till Denver har ökat från den 1 januari, säger han till tidningen Denver Post

Och då har han tagit hänsyn till att skidsäsongen har varit bättre än vanligt och det stora intresset för Denver Broncos matcher.

Enligt Patrick Surry ökade resandeströmmen till Denver med mellan 10-14 procent under de tre första veckorna i januari.

Dessutom har han kommit fram till att ökningen är störst på flyg från Texas, som har mycket hårda lagar mot marijuana.

– På George Bush International i Dallas ökade trafiken till Denver med 19 procent. På Dallas Fort Worth var ökningen 10 procent och från Kennedy International och La Guardia i New York var ökningen tvåsiffrig.

Utsocknes flummare

Turistmyndigheterna i Colorado ligger lågt och vill inte kommentera huruvida den ökande turismen har något med marijuanan att göra.

Men det handlar inte bara om flygtrafiken.

Handlarna rapporterar om "det överväldigande stora antal nummerskyltar från andra delstater" på bilarna som parkerar utanför butikerna.

I december flög 4 516 315 passagerare till och från Denver. Fler än någonsin. I januari i år tyder allt på att rekordet är på väg att slås.

Legaliseringen var en av de stora nyheterna i USA innan nyår. Alla tidningar och nyhetskanaler rapporterade om det. Intresset var enormt

Patrick Surry:

– Folk läste om legaliseringen och de första legala affärerna. De ville röka på lagligt för första gången i livet och bokade flyg till Denver.

ARTIKELN HANDLAR OM