Per Gahrton: Löfven är en vapenhandlare

1 av 2
Per Gahrton.
NYHETER

Han startade Miljöpartiet, fick ett nervsammanbrott när de åkte ur riksdagen och har tagit sig igenom en lång politisk karriär.

Nu är MP-veteranen Per Gahrton orolig för hur ett samarbete mellan hans eget parti och Socialdemokraterna skulle se ut efter riksdagsvalet.

– Det är mycket svårare när de har en ledare som är vapenhandlare och kärnkraftsentusiast, säger han om Stefan Löfven i SVT:s Min sanning.

I dagens avsnitt av Min Sanning berättar det förra språkröret Per Gahrton, 71, om sitt liv sedan han hoppade av som riksdagsledamot för Folkpartiet och blev en av initiativtagarna till Miljöpartiet på 1980-talet.

Han beskriver hur partiet har gått från att hånas för sin ledaridé med två språkrör till att nu vara ute efter ministerposter om riksdagsvalet går som MP vill i september.

I början blev många partimedlemmar mobbade eller utfrysta när Miljöpartiet kom in i riksdagen, enligt Gahrton. Ett beteende han ser en repris av i dag mot riksdagsledamöter för Sverigedemokraterna.

– Jag tycker hjärtligt illa om Sverigedemokraternas åsikter, det är en stor sorg att de kommit in i riksdagen. Men nu har de folk som röstat in dem, och i en demokrati ska de behandlas schysst och rättvist, säger Per Gahrton till programledaren Anna Hedenmo i programmet.

”Mycket svårare”

I dag är han ordförande för den gröna tankesmedjan Cogito, och fortfarande högljudd miljöpartist. Han räds inte för att säga vad han tycker om att Miljöpartiet sagt sig vilja samarbeta med Socialdemokraterna om de når framgångar i riksdagsvalet.

Per Gahrton tror förstås att de rödgröna partierna vinner valet, även om han inte är överdrivet förtjust i blocksamarbete, berättar han i programmet.

Det finns dessutom två frågor där han tycker att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har helt fel: synen på kärnkraft och vapenexport.

– Det hade känts mycket bättre för mig om det hade varit Mona Sahlin i ledningen. Som det var 2010. Nu känns det mycket svårare med en ledare som är vapenhandlare och kärnkraftsentusiast. Men det är en känslig fråga för alla, säger han om Stefan Löfven i programmet.
Kärnkraften och vapenexporten är två frågor som Löfven har kritiserats för tidigare, men Socialdemokraterna har avböjt att kommentera Per Gahrtons utspel.

Kallar Bildt snorkig

Per Gahrton pratar också i programmet om andra politiker han mött under sina år i Sveriges riksdag och EU-parlamentet. Bland annat kallar han utrikesminister Carl Bildt (M) för snorkig, och ångrar inte att han väste åt honom att hålla truten en gång i en radiosändning om det svenska EU-valet.

Han pratar också om alkoholismen som han lider av. Per Gahrton körde rattfull 2005 och fälldes för det i hovrätten två år senare. Efter det andra polisärendet om rattfylleri, som han senare friades för, berättade han att han skulle försöka komma till rätta med sjukdomen för Aftonbladet. Nu går han regelbundet på möten med gruppen Anonyma alkoholister.

– Jag kan inte bara se det som en vanlig sjukdom. Jag har ett ansvar själv också. Därför känns det så satans hemskt varje gång jag misslyckas, säger han i SVT-programmet.

Fotnot: Min sanning sänds den 18 februari klockan 20.00 i SVT2.

ARTIKELN HANDLAR OM