USA-diplomater tvingas bort från Venezuela

Foto: REUTERS
NYHETER

Situationen i Venezuela blir allt mer desperat.

Nu tvingar landets president amerikanska diplomater att lämna landet – inom två dygn.

Nicolas Maduro anklagar USA för att ha uppviglat studenter att störta regeringen.

De tre amerikanska diplomaterna har 48 timmar på sig att lämna landet.

President Nicolas Maduro anklagar dem för att "konspirera mot regeringen för att hetsa fram protester", enligt Reuters.

Utrikesministern Elias Jaua sa att diplomaterna utvisas eftersom de försökt infiltrera universitet i landet - under förevändningen att de hållit möten med studenter för att erbjuda dem amerikanskt visum.

– Det är en täckmantel för att knyta kontakter med studentledare för att erbjuda dem träning och finansiering för att skapa ungdomsgrupper som leder till våldsamheter, säger han enligt Reuters.

Avvisar anklagelserna

Han anklagade också USA för att ha konspirerat med oppositionsledaren Leopoldo Lopez - som nu eftersöks av regeringen - och studentaktivister för att störta den socialistiska presidenten Maduro.

Nyhetsbyrån AP uppger att USA nekar till anklagelserna men uttrycker oro över det eskalerande våldet som ledde till tre dödsfall i förra veckan under regeringskritiska demonstrationer.

– Washington stöder fria och fredliga sammankomster i Venezuela och resten av världen, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Brist på basvaror

Men samtidigt som den storpolitiska ordväxlingen fortsätter rasar demonstrationerna i landet.

På måndagen marscherade över 1 000 studenter till landets telekommunikationsministerium med krav på ökad yttrandefrihet för medier i landet och ökade möjligheter för medier att rapportera om den pågående politiska krisen. Senast i onsdags greps och trakasserades journalister samtidigt som nyhetskanalen NTN24 stängdes ner.

Enligt TT råder en skriande brist på basvaror och förnödenheter i landet. Människor uppges stanna hemma från arbetet för att stå i långa köer för ett kilo socker.

"Kokar av vrede"

Spanskläraren Jenny Hultqvist har arbetat i Venezuela i 19 år och beskriver den rådande situationen som desperat.

– Hela landet kokar av vrede, säger hon till TT.

Hon säger att den ekonomiska krisen och att människor som demonstrerar inte är något nytt i landet. Men till skillnad från tidigare är protesterna nu mer omfattande.

– Nu demonstrerar folk över hela landet och våldet har eskalerat något otroligt. Folk är rädda men tycker samtidigt att måttet är rågat.

ARTIKELN HANDLAR OM