Bilden på Marwan berör en hel värld

NYHETER

Bilden på fyraårige Marwan som gick själv i öknen spreds över hela världen.

Men pojken var inte ensam - han flydde tillsammans med sina föräldrar från kriget i Syrien.

Inbördeskriget i Syrien har skördat över 130 000 människoliv – och miljontals har flytt landet.

En av dem var fyraårige Marwan.

Iklädd jacka, byxor och en tröja och med en påse med få tillhörigheter i möttes han han FN:s flyktingorganisation UNHCR mitt ute i den jordanska öknen.

Kom bort från familjen

Bilden på lille Marwan publicerades på Twitter av UNGHCR-medarbetaren Andrew Harper och spreds sedan i sociala medier. Twitterinlägget är ett i raden av många som handlar om flyktingströmmen från Syrien som Harper publicerat den senaste månaden. Flera av dem äger bara kläderna de har på sig och det de kan bära i händerna, skriver han.

Marwan och hans familj flydde tillsammans från Syrien, men när de korsat gränsen till Jordanien kom de bort från varandra.
Till en början var det oklart hur Marwan och hans familj varit åtskilda.

Gick 20 steg bakom

En reporter på The Guardian twittrade i går att en UNHCR-mebarbetare uppgett att Marwan var cirka 20 steg bakom sina föräldrar när de passerade gränsen. Andrew Harper skriver i ett annat inlägg på Twitter att lille Marwan återförenades med sin familj strax efter att han hittats vid gränsen.

Sedan fredsförhandlingarna i  Gèneve strandat är UNHCR återigen stationerade vid Syriens östra gräns mot Jordanien för att ta emot flyktingar.

I lördags bad FN-utsända Lakhdar Brahimi det syriska folket om ursäkt för att de två första omgångarna av fredssamtal inte nått någon framgång.

FAKTA

Flykten från Syrien

Enligt FN:s flyktingkommission befinner sig nära 2,5 miljoner människor på flykt från sina hem i Syrien. Flera av dem har flytt till grannländer i mellanöstern.

Över 70 000 syriska flyktingfamiljer beräknas leva utan fäder.

Omkring 3 700 barn har skiljts från sina föräldrar.

(Källa: UNHCR)

ARTIKELN HANDLAR OM