Blodiga kravaller i Kiev – flera döda

1 av 28 | Foto: Efrem Lukatsky/AP
NYHETER

Minst 22 personer har dödats och 150 personer skadats under våldsamma kravaller i Kiev, uppger Kyiv Post.

Polisen uppger att det råder ”öppet krig”.

Demonstranternas högkvarter rapporteras stå i brand.

Nära 2 000 fredliga demonstranter marscherade i förmiddags från Självständighetstorget i den ukrainska huvudstaden till Parlamentet på tisdagen.

Under eftermiddagen och kvällen blev dock stämningen mer hätsk.

Strax innan nio på tisdagskvällen rapporterar flera nyhetsmedier om att kravallpolisen stormade demonstranternas läger i centrala Kiev.

Flera av demonstranternas tält ska ha tänts på i sammanstötningarna.

Omkring halv ett, natten mot onsdag, står demonstranternas högkvarter i brand. Flera våningar i det nio våningar höga huset ska stå i lågor.

Demonstranter försöker hitta provisoriska brandsegel för att kunna rädda människor som kanske tvingas hoppa från det brinnande huset, skriver TT.

Minst 22 personer har dödats, rapporterar Kyiv Post. Minst 150 människor har också skadats i sammandrabbningarna. 39 av dem ska ha fått skottskador.

Nio av de döda ska vara poliser.

”Öppet krig”

En parlamentsledamot skriver på Facebook att de tre demonstranter som dödats befann sig i en byggnad nära parlamentet i Kiev, rapporterar Reuters.

Kyiv Post beskriver läget som "öppet krig" mellan demonstranter och polis på flera gator i huvudstaden.

Vid 17-tiden, svensk tid, vädjade den ukrainska oppositionsledaren Vitalij Klytjko till kvinnor och barn att lämna protestlägret på Självständighetstorget i Kiev.

Eftersom oppositionen "inte kan utesluta möjligheten till våldsanvändning vid en stormning av torget" säger han i ett uttalande, skriver TT.

Uttalandet ska ses mot att tidsfristen till demonstranterna att lämna torget nu har överskridits, skriver Reuters.

Ledarna för Ukrainas säkerhetsorgan och inrikesdepartement har gett demonstranterna i Kiev en tidsfrist till klockan 18 lokal tid (17 svensk tid) att avbryta upploppen. Kravet kommer i ett officiellt uttalande, skriver Interfax.

Tidigare under dagen, vid halv två-tiden, lokal tid, rapporterades att poliser "återigen placerat ut prickskyttar" på ett tak vid en av de gator där protesterna äger rum. Prickskyttarna ska ha skjutit in i folkmassan, enligt Kyiv Post.

Även andra poliser ska ha skjutit mot demonstranterna.

Svenske Anders Östlund som bor i Kiev sedan flera år tillbaka och driver företag där deltog i demonstrationerna i förmiddags. Sammandrabbningarna började strax före klockan 10, lokal tid.

– Det var minst 20 000 personer där. Poliskedjor gick över parken, och de var förberedda på det här och lagt sig till med slagskämpar som stod bakom dem i leden. Det är oklart var provokationen kom i från. Och sen var det molotovcocktails från ena hållet och tårgas från andra hållet, säger han till Aftonbladet.

Han säger att det är ”vanliga människor” som deltar i demonstrationerna. När han deltog i demonstrationen var det flera äldre människor på plats. Anders Östlund lämnade platsen när sammandrabbningarna blev våldsamma.

30-tal svårt skadade

Demonstranterna kräver omröstning om landets grundlag och att presidentens makt ska minska.

Polisen försökte stoppa demonstranterna i marschen genom att beskjuta dem med gummikulor och använda rökbomber. Enligt AFP som hänvisar till oppositionens läkarlag är 150 personer skadadde. Läkare och sjukvårdspersonal på ett tillfälligt sjukhus säger att läget är allvarligt för ett 30-tal personer som har svåra skallskador. Många av de som sårats har skadats av distraktionsgranater. En person har fått sin hand amputerad, skriver AFP. Antalet skadade väntas sannolikt växa, skriver Kyiv Post.

Efter att demonstranterna blockerats av en rad lastbilar som står runt 100 meter framför parlamentsbyggnaden började demonstranterna kasta sten mot polisen, rapporterar Reuters. Enligt Kyiv Post ska demonstranterna även ha använt sig av metallrör, molotovcocktails och andra explosiva ämnen.

Minst 37 poliser har skadats i sammandrabbningarna.

Ukrainas säkerhetsstyrkor hotar med "omfattande insatser" för att stoppa oron, rapporterar AFP.

Politikerna möts i parlamentet i dag och oppositionen har meddelat att de kommer att agera för att ändra grundlagen.

Oppositionsledaren träffade presidenten

Sent i går kväll möttes oppositionsledaren Vitalij Klytjko och presidenten Viktor Janukovitjför att försöka komma fram till en lösning på motsättningarna.

Efter mötet meddelade Klytjko att presidenten vägrat att beordra polisen att avbryta sin offensiv mot demonstranterna. Någon lösning på hur våldet ska stoppas kom man inte heller fram till, enligt AFP.

Oppositionen vill ha en återgång till 2004 års grundlag som innebär att det är parlamentet - och inte presidenten - som utser landets premiärminister och regeringsmedlemmar, enligt BBC.

Presidents anhängare är i majoritet i parlamentet.

ARTIKELN HANDLAR OM