Pussy Riot-medlemmar gripna – mitt i OS-staden

Släppta vid 14.30-tiden

1 av 5
NYHETER

Två medlemmar ur det ryska punkbandet Pussy Riot greps i Sotji i förmiddags, anklagade för stöld på ett hotell.

– Våld användes vid gripandet, skriver aktivisten Nadezjda Tolokonnikova på Twitter.

Strax efter klockan halv tre svensk  tid släpptes aktivisterna.

Enligt AFP är det Nadezjda Tolokonnikova och Maria Alyokhina – de två mest kända aktivisterna – som arresterats, när de befann sig i de centrala delarna av OS-staden – runt 30 kilometer norr om OS-arenan.

Rysk polis bekräftar gripandet – och att medlemmarna förhörts angående en stöld på ett hotell där de bott.

”Tillsammans med Tolokonnikova och Aljochina har samtliga som bott på hotellet blivit hörda", skriver polisen i ett uttalande som citeras av TT.

Twittrar själva om gripandet

Nadezjda Tolokonnikova skriver på Twitter att Pussy Riot är i Sotji för att genomföra en aktion. Gruppen ska framföra en sång som heter "Putin lär dig att älska fosterlandet".

Omkring klockan 13.20 svensk tid twittrade Tolokonnikova :

- Jag drogs med ansiktet i parketten längs hela salen, med omvridna händer, och kastades sedan ner på golvet. Putin lär dig att älska fosterlandet!

En stund senare skrev hon:

- Vilken laglöshet, till och med vi är förvånade. Slagna till golvet i den olympiska huvudstaden!

De gripna aktivisterna hade då förts till polisstationen i Adler. De greps på Kirpitjnaja-gatan i Sotji. Vid halv tre-tiden svensk tid släpptes Tolokonnikova och Aljochina:

- Som ett resultat av frisläppandet ockuperades polisstationen, det närliggande området och gatorna av alla som mötte oss.  Putin lär dig att älska fosterlandet. Detta är vad olympiaden åstadkommer, twittrade Tolokonnikova efter frisläppandet.

Efter förhören meddelar polisen att inga fortsatta anklagelser finns mot Tolokonnikova och Aljochina, rapporterar Interfax.

Inte första gången

Enligt Tolokonnikova ska medlemmar i gruppen ha gripits och släppts flera gånger under vistelsen i Sotji.

"Den 16:e var vi arresterade i sju timmar,  och den 17:e tillbringade vi tio timmar hos säkerhetstjänsten FSB", skriver hon.

Den radikala konstgruppen Vojna – som betyder krig på ryska – uppger att ytterligare sju personer greps och släpptes  på tisdagen.  Vojna leds av Tolokonnikovas make Pjotr Verzilov och har liksom Pussy Riot gjort sig kända för happening-liknande protester mot det ryska etablissemanget.

Fördöms

Gripandena fördöms nu inom ryska oppositionskretsar och människorättsgrupper.

– Vad för sorts idiot är man om man griper Pussy Riot i Sotji under OS? Ingen pr-byrå . . . kan ordna det, säger exempelvis antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj enligt AFP.

Nadezjda Tolokonnikova och Maria Alyokhina satt 16 månader i fängelse efter att gruppen 2012 genomförde ett framträdande i Moskva där de kritiserade president Vladimir Putin.

ARTIKELN HANDLAR OM