Föräldrarnas oväntade stöd i rättssalen

Misstänks ha misshandlat sina fyra barn

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Rättegången började i dag i Solna tingsrätt. I mitten syns malaysiska ambassadens advokat Timo Manninen, till höger Malaysias ambassadör Datuk Badruddin, och till vänster Datuk Mirza Mohammad Taiyab, chef för en statlig turistmyndighet.
NYHETER

De malaysiska föräldrarna misstänks ha misshandlat sina fyra barn. När rättegången inleddes i dag fanns ett tiotal representanter på plats från den malaysiska staten.

– Det kan faktiskt påverka situationen i rättssalen, med tanke på vittnesförhör och liknande, säger advokaten Johan Kallus.

I dag inleddes rättegången mot de malaysiska föräldrapar som misstänks för att under en längre tid ha misshandlat sina barn. Föräldrarna ska enligt förhör med barnen ha slagit dem med bland annat pinnar och galgar. Fallet har fått stor uppmärksamhet i malaysiska medier och föräldrarna har fått massivt stöd i hemlandet.

När rättegången i dag inleddes fanns ett tiotal malaysiska representanter, både från malaysiska ambassaden, och regeringen på plats.

Ambassaden har också med sig en egen svensk advokat, som "observatör" uppger han själv till TT.

Barnen är i Malaysia

Anledningen till den stora uppslutningen är att mannen och kvinnan båda har diplomatpass och mannen har sedan familjen kom till Sverige 2010 arbetat för den malaysiska staten.

– Jag tycker man hade kunnat undvika att ha elva personer på plats. Det kan faktiskt påverka situationen i rättssalen, med tanke på vittnesförhör och liknande, säger Johan Kallus, som är advokat för två av barnen.

Föräldrarna greps i december förra året och barnen har sedan dess omplacerats på ett jourhem. I slutet av januari hämtades dock barnen med föräldrarnas samtycke av malaysisk regeringspersonal och fördes tillbaka till Malaysia – där de nu befinner sig.

Nekar till anklagelserna

De fyra barnen i åldrarna sex till tolv år ska enligt förhör ända sedan ankomsten till Sverige ha utsatts för upprepade bestraffningar i form av våld. Det har bland annat handlat om slag med händerna, men också om slag med galgar och en särskilt typ av pinne.

Brotten ska ha främst ha skett i bostaden i Solna och föräldrarna är misstänkta för grov fridskränkning.

Åklagarna yrkar på utvisning, men båda föräldrarna nekar till brott.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, vi avvaktar med det, säger den tilltalade mannens försvarsadvokat Jonas Tham.

Omstritt i Malaysia

Advokaten Johan Kallus vill i nuläget inte närmare gå in på målet, men tror att förhören med barnen blir av största vikt.

– Förhören med barnen kommer att få utvisa detta. Det har hållit omfattande förhör med barnen och jag ställer mig bakom deras historia, säger han.

Fallet har blivit både omskrivet och motstritt i malaysisk media där en Twitterkampanj med hashtagen SwedenLetThemGo har startats.

Rättegången förväntas ta nio dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM