”Nu är jag livrädd för att föda igen”

Allt gick fel under förlossningen - Timothy, 3, kan inte röra sig

1 av 8 | Foto: Andreas Bardell
När Camilla Nilsson, 26, skulle föda Timothy blev hon först hemskickad från BB. Sedan föddes han genom ett akut kejsarsnitt: "Han var otroligt stressad i magen", säger hon.
NYHETER

3-årige Timothy fick en svår start till ett svårt liv.

När mammans vatten hade gått gick det mesta fel och pojken föddes med flera handikapp.

– Nu är jag gravid igen och livrädd för förlossningskasoet i Stockholm, säger Camilla Nilsson, 26.

Timothy älskar ljud och prassel och har nära till skratt både hemma och på förskolan Ålö i Farsta där han har en extraresurs.

För han kan inte prata, inte gå, inte ens röra sig.

– Han fyller fyra år i sommar men måste tas om hand som en bebis på 4-6 månader, berättar mamman Camilla Nilsson.

När hon kom till SÖS vid tretiden på natten den 20 augusti 2010 blev hon hemskickad igen.

– Det trots att jag var två centimeter öppen och barnmorskan inte visste om vattnet hade gått. När jag klagade på extrem smärta fick jag svaret att det faktiskt gör ont att föda barn.

Tog ett bad

Utan information om att man av infektionsrisk inte ska bada när vattnet gått gick Camilla hem och lindrade värkarna med just bad.

När hon åkte in igen den 23 augusti var hon 5-6 cm öppen och hela livmodertappen utplånad.

– De undrade hur jag hade klarat av att vara hemma. Men jag ville inte riskera att bli hemskickad igen.

Två timmar senare förlöstes en medtagen liten pojke med akut kejsarsnitt.

– Han var otroligt stressad i magen och hade svalt fosterbajs och drabbats av syrebrist. Han hade svåra kramper i hjärnan och fick ligga neddrogad i kuvös de första dygnen.

Föddes svårt handikappad

Timothy fick en svår spastisk CP-skada, en synskada och ett förståndshandikapp vars grad ännu inte kunnat fastställas.

– Neurologerna som tittade på fallet i efterhand konstaterade att en läkare borde ha gjort en andra bedömning den kväll jag skickades hem. Men jag var förstagångsföderska och litade blint på barnmorskan, säger Camilla som minns att hon bara såg en enda barnmorska medan hon var på avdelningen, och att hon verkade väldigt sliten.

– I Lex Maria-anmälan där de bad alla barnmorskor och läkare som varit inblandade ge sin version skrev hon bara "Minns ej. Hänvisar till journal".

”Handlar om liv och död”

Fallet anmäldes både enligt Lex Maria och av föräldrarna till Patientförsäkringen som konstaterade vårdfel. Timothy har fått 300 000 kronor i skadestånd och hans 25-procentiga invaliditetsgrad ska på grund av hans låga ålder bedömas på nytt med jämna mellanrum.

– Så här ska det inte behöva gå till, det handlar om liv och död. Nu är jag gravid med vårt andra barn och livrädd för att någonting ska gå fel igen.

Födseln är beräknad till 18 juli och paret funderar på att hyra en privat barnmorska.

– När jag läste att det alternativet fanns kändes det verkligen som realistiskt.

Drabbades av depression

Camilla, som är receptionist, drabbades efter den första förlossningen av svår depression och tvingades vara sjukskriven på halvtid i drygt ett år.

– Persiennerna var nere, jag ville bara dö. Vi hade tänkt gifta oss och hade redan köpt ny lägenhet, men allt ställdes på sin spets. Lägenheten var ju inte handikappanpassad så vi har bott hos min mamma, på bottenvåningen.

Nu växer en ny bebis i magen, som väcker både glädje och oro.

– Vi älskar ju Timothy men något saknas. Vi har inte fått se det första steget, eller höra orden mamma och pappa. Det gör ont i hjärtat när andra barn ropar efter sina föräldrar.

Ändå måste vardagen gå vidare. I går besökte de kommunens LSS-handläggare för att ansöka om personlig assistans på förskolan.

– Om man ska satsa på något som borde det vara förlossningsvården. Ingen kvinna ska behöva kännas sig avfärdad utan bli omhändertagen och trygg. Man kommer inte dit med halsfluss utan för att starta ett liv.

ARTIKELN HANDLAR OM