Våren på ingång i sydligaste Sverige

1 av 2
NYHETER

Luften är varmare och solen har till och med kikat fram på sina håll.

Det har även vårblommorna gjort - som börjat sticka upp i myllan.

Och i söder är den meteorologiska våren på ingång.

I lördags kom årets första, och ensamma, trana till Hornborgarsjön. Vilket är flera veckor tidigare än vanligt, rapporterade P4 Skaraborg.

Och på Öland har de första lärkorna landat och börjat kvittra i Egby på södra delen av ön, rapporterade P4 Kalmar i helgen.

I Stockholm skådades vårens första vintergäck i förra veckan.

Trots att det bara är februari har våren börjat göra sitt intåg i landet - tidigare än vanligt.

– Ja, det är varmare än normalt. Det är det absolut, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Vårtemperaturer i söder

Den meteorologiska våren innebär temperaturen ligger över noll grader sju dagar i sträck.
Men än saknas det fyra dagar för att detta tillstånd ska inträffa.

– Nej, vi har inte vår någonstans i landet, än så länge. Men däremot har vi haft vårtemperaturer i tre dagar i stort sett hela Götaland och östra Svealand. Kanske inte hela, men för stora delar av Götaland kommer våren att komma, det är riktigt milt väder som väntas här de kommande dagarna, säger Lisa Frost.

”Fortsatt milt”

Enligt henne är det stora chanser för vår inom de kommande dagarna -  prognoserna pekar på att det milda vårvädret väntas hålla i sig i de sydligaste delarna av landet. Och det kan till och med vara dags att lägga yllemössan på hyllan. Söderns vårlika väderlek kommer att hålla i sig till nästa vecka, berättar Lisa Frost:

– I söder håller det i sig, sen har det varit väldigt milt längst upp med Norrlandskusten också. Där är det betydligt kallare med allmänt minusgrader även dagtid från i morgon. Främst Götaland och upp med östra Svealand ser det ut att bli fortsatt milt.

ARTIKELN HANDLAR OM