Extremister hotar turister i Egypten

NYHETER

Terrorgruppen Ansar Beit al-Maqdis hotar att angripa turister i Egypten från och med torsdag.

Både Ving och Fritidsresor har meddelat sina resenärer om varningen – som enligt Mellanösternforskaren Magnus Norell ska tas på allvar:

– Det är en grupp som har visat att de kan genomföra uttalade hot.

Hotet är skrivet på ett Twitter-konto där den islamistiska gruppen Ansar Beit al-Maqdis uppmanar turister att lämna Egypten före den 20 februari, nu på torsdag:

”Vi rekommenderar turister att lämna landet innan tidsfristen går ut.”

Organisationen anses vara landets mest aktiva militanta islamistiska organisation just nu och har bland annat tagit på sig skulden för självmordsbomben på en turistbuss på norra Sinaihalvön i söndags, där två sydkoreaner och en egyptier dog.

– Det är klart att man ska ta det här hotet på allvar. Det såg vi i förrgår, säger Mellanösternforskaren Magnus Norell som är knuten till European foundation for democracy och Washington institute for Near east policy.

Informerat om hotbilden

Fritidsresor, Apollo och Ving har just nu ungefär 1 210 resenärer i Egypten. Apollo och Ving har resenärer i Marsa Alam och Hurghada, medan Fritidsresor även har resenärer i Sharm el Sheikh, som ligger på södra Sinaihalvön.

– Vi har gått ut till våra resenärer och informerat dem om att medierna just nu rapporterar om en hotbild mot turister och att vi är i kontakt med UD och avvaktar ytterligare information från dem, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

Även Ving har kontaktat sina resenärer i Egypten.

– Vi har informerat dem om att det finns en hotbild och att vi följer läget och har tät kontakt med UD, säger informatör Charlotte Hallencreutz.

UD avråder

Med anledning av säkerhetsläget avråder svenska UD från alla resor till norra Sinaihalvön. På andra håll i Egypten uppmanar UD svenska turister att iaktta försiktighet och vaksamhet eftersom ”risk för ytterligare terrordåd föreligger”.

– Det finns inga planer på att ändra rekommendationerna just nu. Däremot rekommenderar vi alla att följa den information som ambassaden löpande uppdaterar på sin webbplats, säger Sara Modin på UD:s presstjänst.

På sistone har Ansar Beit al-Maqdis även tagit på sig en bilbomb som tog livet av 16 personer i byn Mansoura i julas samt fyra koordinerade bombattacker i Kairo i januari.

– Den främsta fienden är den nuvarande regeringen i Egypten, militärregeringen al-Sisi. När Mursi från Muslimska brödraskapet regerade hade man inte alls samma behov eller intresse av att bekriga regimen, säger Magnus Norell.

ARTIKELN HANDLAR OM