Småbarn langar knark – nu storsatsar polisen

NYHETER

Barn belönas med glass för att langa droger på öppen gata.

Nu storsatsar polisen mot den växande knarkhandeln i Vårberg i södra Stockholm.

– Droppen var när vi stötte på samma åttaåring två gånger, säger närpolischef Jonny Petersson.

Problemen började för två, tre år sedan, berättar Jonny Petersson, närpolischef i Skärholmen. Till slut var det mer eller mindre allmänt känt att vem som helst kunde åka till Vårberg centrum och köpa narkotika.

– Sedan ökade det här under hösten. De som vill köpa tar kontakt med någon ungdom inne i centrum och bestämmer en plats där man ska träffas några minuter senare. Därefter går ungdomen iväg och hämtar den här narkotikan på något annat ställe, säger Jonny Petersson.

Oftast rör det sig om cannabis, men polisen har stött på alla möjliga sorters droger i området.

– Du kan köpa vad du vill här.

Även tyngre droger som kokain och heroin?

– Ja, och amfetamin. Allt.

Hjälpte storebröder

Jonny Petersson berättar att det framför allt är 30 till 40 ungdomar mellan 12 och 18 som sköter handeln åt välkända yrkeskriminella – men vissa har till och med varit yngre än så.

– Det var det som fick bägaren att rinna över, när vi vid två olika tillfällen träffade på en och samma åttaåriga kille, som hade narkotika på sig och hjälpte sina storebröder att sälja den, säger Jonny Petersson.

Som belöning kan ungdomarna få godis eller glass, alternativt en mindre summa pengar om de är lite äldre.

”Tar in alla på kissprov”

Nu storsatsar polisen mot den växande narkotikahandeln i Vårberg. I vår ska 25 nya spanare spåra säljare och knarkgömmor.

– Vi vill åt de fyra, fem grovt kriminella som står bakom den här verksamheten och kommer att använda civila poliser från andra delar av Stockholm som inte är kända här, säger Jonny Petersson.

En restaurangägare i området välkomnar polisens ökade närvaro.

– Självklart. Man ser hur de ger varandra små kuvert, de här små ungdomarna. Det är ingen bra framtid för dem, säger han.

Medan en grupp yngre tonårskillar säger att vi ska skriva att polisen i området missbrukar sina rättigheter.

– De tar in alla på kissprov. Vi bor i Sverige, inte Irak, säger en.

Lucia Ramirez Tuesta från ungdomsorganisationen Megafonen tror att boende i området kommer att känna sig ännu mer stämplade av den ökade polisnärvaron.

– Områden som de här har redan dåligt rykte. I stället borde man fundera på varför barn langar droger. Det kostar mycket mer att sätta in poliser än pedagoger, fritidsledare och andra som jobbar med ungdomar.

ARTIKELN HANDLAR OM