Krisen i Ukraina - på 30 sekunder

NYHETER

■ ■ Protesterna i Ukraina bröt ut i slutet av november förra året. De riktades mot att president Viktor Janukovytj oväntat drog sig ur ett associationsavtal med EU, strax innan det skulle undertecknas.

■ ■ Oppositionen motsätter sig bland annat att Ukraina i stället söker ekonomiskt stöd från Ryssland, som erbjudit ett stödpaket på nästan 100 miljarder kronor.

■ ■ Flera dödsoffer har krävts och protesterna har ibland varit våldsamma, med ockupationer av myndighetsbyggnader.

■ ■ En regeringsombildning – med ­ledande poster till oppositionen – har ­föreslagits, men oppositionsledarna har sagt nej, med hänvisning till de långt­gående befogenheter som samtidigt ­skulle finnas kvar hos presidenten.

■ ■ Den 16 februari såg stämningen ut att lugna ner sig efter att myndigheter frigivit över 200 personer som gripits under protesterna. Oppositionen drog sig samtidigt tillbaka från myndighetsbyggnader som ockuperats i flera månader.

■ ■ Parlamentet skulle den 18 februari, rösta igenom förändring för att minska presidentens makt. Men omröstningen sköts upp, vilket gjorde att oroligheterna återigen blossade upp.

■ ■ Den 19 februari kom president Viktor Janukovytj och oppositionsledarna överens om en vapenvila, för att få slut på de blodiga våldsamheterna.

■ ■ Den 21 februari skrev Viktor Janukovytj och tre oppositionsledare under ett avtal för att få slut på den tre månader långa politiska krisen som krävt uppemot 100 dödsoffer. Avtalet innebär att nyval ska hållas, att en nationell samlingsregering bildas och att parlamentet ska få mer makt igen.

■ ■ På kvällen den 21 februari kom uppgifter om att Viktor Janukovytj lämnat Kiev och rest till Charkiv i östra delen av landet.

FAKTA

Nyckelaktörerna i Ukraina

Viktor Janukovytj:

Ryskvänlige presidenten som gav EU kalla handen i november genom att avstå från ett frihandelsavtal. Vände sig i stället till Ryssland som gav stödpaket. Startskottet för protesterna.

Vitalij Klytjko:

Framträdande oppositionsfigur, ledare för partiet Udar, före detta boxare. Vill bli president 2015.

Arsenij Jatsenjuk:

Viktig oppositionsledare, i praktiken partiledare för Fosterlandet – den fängslade Julia Tymosjenkos parti.

Julia Tymosjenko:

Fängslade före detta premiärministern och ledaren för Fosterlandet. Skulle möjligen kunna ena oppositionen om hon släpptes.

Euromajdan:

Namnet i folkmun för demonstranterna, en splittrad grupp med så väl fredliga som mer våldsamma inslag. Motsätter sig dagens politiska elit och styre. (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM