”Vi måste få ett slut på det här”

1 av 45 | Foto: Jerker Ivarsson
Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson och reporter Wolfgang Hansson står alldeles bredvid en man i medelåldern som plötsligt träffas av en kula från en krypskytt.
NYHETER

KIEV. Klockan är ett på natten när vi närmar oss självständighetstorget.

Vi möter massor av människor med basebollträn, påkar och järnrör.

Många av dem är maskerade eller bär ansiktskydd mot tårgasen.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta Aftonbladet!

Sajsa Kuvalchuk, 20, har varit på torget i en månad. Han står precis nedanför en av barrikaderna.

– Striden kommer att pågå i tre dagar. Antingen dödar polisen oss eller så vinner vi. Det här måste få ett slut nu. Tre månader räcker.

Framför oss brinner en stor eld. Tjock rök stiger mot natthimlen. Precis nedanför elden, några meter framför oss, står unga män och kastar i väg stenar och molotovcocktails i en strid ström mot polisen. Andra håller upp sköldar för att skydda dem mot polisens vapen.

Det är omöjligt att se kravallpolisen på grund av all rök. Men de hörs. Då och då landar chockgranater alldeles i närheten med ett öronbedövande dån.

Pratar och sjunger

Ändå fortsätter talare och musikanter att prata och sjunga från scenen.

Till höger om den står oppositions högkvarter i lågor. Enligt Sajsa är det ett specialkommando från polisen som tänt på byggnaden för att tvinga ut oppositionen. Höga eldslågor slår ut från några av fönstren och en tjock dimma av rök ligger runt hela byggnaden.

– Det brinner på alla våningar. Våra ledare har varit tvungna att flytta till ett annat hus.

Trots oppositionsledarnas uppmaning tidigare under dagen till kvinnor och barn att lämna Maidan, självständighetstorget så ser jag många kvinnor. Både äldre och yngre. Överhuvudtaget så är det vanliga människor i blandade åldrar som fortfarande ockuperar torget.

En äldre män lutar sig mot mig och skriker i mitt öra för att överrösta chockgranaterna och drar undan andningsskyddet från munnen.

– Jag är affärsman. Jag är ingen huligan eller terrorist. Jag fattar inte varför president Janukovitj försöker hålla sig kvar vid makten till varje pris. Han måste bort.

”Beredd att slåss”

Runtom oss står demonstranter och slår mot sköldar för att skrämma polisen. Sajsa håller i ett basebollträ men tror inte att det kommer att hjälpa om polisen försöker storma torget.

– Jag bär det mest för att stärka mig själv och för att visa polisen att jag är beredd att slåss.

Han säger att han inte är rädd. Att han tänker stanna hela natten för att försvara torget. Däremot vill han inte vara med på bild av rädsla för repressalier från polisen.

– Risken är störst att polisen slår till på natten när det är färre människor här.

Nu sedan regimen stängt hela tunnelbanesystemet är det svårare för folk att ta sig hit. Men de kommer till fots, i taxibilar eller på cykel.

Enligt Sajsa är många ukrainare från andra städer på väg till Kiev för att hjälpa till i vad som kan vara slutstriden.

”Måste få ett slut”

Någon tanke på att ge upp har han inte.

– Vi måste få ett slut på det här nu. Vi vill inte ha några fler kompromisstrix från presidenten. Han måste bort. Jag vill ha en framtid där Ukraina är en del av Europa inte där vi måste rätta oss efter vad Ryssland och Putin säger.

Marken runt torget ser mer och mer ut som en grusplan när människor gräver upp gatstenar för att använda som vapen mot polisen. Det stinker bensin, brandrök och tårgas.

Alla undrar vad morgondagen kommer att innebära.

ARTIKELN HANDLAR OM