Vräktes från Högdalen – snart tvingas de bort igen

I kvällens ”Partiprogrammet” debatteras de rumänska tiggarnas situation

1 av 8
NYHETER

De avhystes från sina skjul och husvagnar utanför Stockholm.

Snart måste de rumänska tiggarna lämna sitt ­andra läger.

Men vart ska de ta vägen och vem bär ansvaret?

Se debatten om den brännande frågan i kvällens avsnitt av Aftonbladet TV:s ”Partiprogrammet”.

De bor i tillfälliga kåk­städer bestående av hus­vagnar och träskjul. Men de rumänska tiggarna som bott i Högdalen utanför Stockholm har nu avhysts från sitt läger. De fick en bussbiljett hem av kommunen, men ­alla nappade inte på erbjudandet.

Byggde nytt läger

Cirka 40 av dem valde att stanna kvar i Sverige och bygga upp ett nytt läger i Flemingsberg. Men där blir de inte kvar länge. Ett nytt avhysningsbeslut väntas inom kort.

– En rimlig bedömning är att det tar cirka en vecka innan beslutet är fattat, ­säger Sven Tillman, säkerhetschef vid Huddinge kommun.

I kvällens avsnitt av ”Partiprogrammet” diskuteras de rumänska EU-migranternas situation och det ­tiggeri som blivit en del av den svenska gatubilden.

Gäster i studion är Aaron Israelsson, chefredaktör för tidningen Faktum, och Eva Solberg (M), ordförande för Moderatkvinnorna i Stockholms stad, samt ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs sociala delegation.

Vill inte ha förbud

Eva Solberg vill förbjuda tiggeriet och anser att det är ett sätt att hjälpa migranterna. Hon menar att de ska ­erbjudas utbildning som ska omskola dem till yrken där vi i Sverige har brist på arbetskraft.

– Att förbjuda tiggeriet är att skicka signaler till de som tänker att det är ett smidigt sätt att få ihop en summa skattefritt i Sverige, säger hon.

Kvällens huvudgäst är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Hans parti kommer i sin vårbudget att lägga pengar på att alla som befinner sig i Sverige, även EU-migranter, ska omfattas av en ”tak över huvudet-­garanti”.

– Vi får inte här agera på ett sätt som gör att vi får större lojalitet med den ­politik som drabbar romer i Rumänien än vad vi faktiskt har med människorna, säger Fridolin.

MISSA INTE

Sänds live från ­Scandic Grand ­Central i Stockholm. På Aftonbladet.se från 19.00.

Huvudgäst: Gustav Fridolin, (MP).

Kvällens stora samtalsämne: De romska tiggarna

Kvällens artist: Manda.

Debatten: Måste man delta i en ­dokusåpa för att få en bostad? Veronica Palm (S) möter Stefan Attefall (KD)

ARTIKELN HANDLAR OM