Nya bluffmejlet lockar dig med skatteåterbäring

Polisen varnar: Lämna aldrig ut dina uppgifter

1 av 3
Signerat ”skattemyndigheten” Viktoria Bengtsdotter, 53, är en av dem som har drabbats av det nya bluffmejlet. Hon insåg snabbt att det var falskt, men slogs ändå av hur skickligt utformat det var. ”Det här är värsta ­sättet att försöka komma åt de människor som kanske har det sämst och är mest utsatta”, säger hon.
NYHETER

Mejlet erbjuder 1 884 kronor tillbaka på skatten.

Nu varnar polisen för att det INTE kommer från Skattemyndigheten.

- Sådana bluffmejl brukar komma efter deklarationen men nu är de tidiga, säger Evert Norberg vid polisens bedrägerisamordning.

Vet du mer? Har du blivit drabbad? Kontakta oss!

Mejlet uppges vara från Skattemyndigheten och upplyser mottagaren om att han eller hon har pengar att vänta sig.

”Efter den senaste årliga beräkningen av din skatte­aktivitet har vi bestämt att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: SEK 1,884 kronor”.

För att få pengarna uppmanas man fylla i en blankett med personuppgifter. Bluffmejlet har ungefär samma utformning som ­tidigare men kommer vid en ovanlig tidpunkt på året, menar Evert Norberg, förundersökningsledare på bedrägerisamordningen.

- De kanske chansar på att folk ändå lämnar sina uppgifter. De flesta som ringer oss har inte uppgett sina uppgifter, men några har det. Sedan finns alltid ett mörkertal som inte hör av sig till oss utan biter i sura äpplet och bara ringer banken och spärrar sina kort.

’Klicka inte på länkar’

Nätfiske, så kallat phishing, har florerat i många år och med olika falska avsändaradresser. Polisens råd är att genast radera mejl.

- Det finns ingen anledning att klicka på länkar. Inga myndigheter skickar ut mejl på det viset.

Dagens bluffmejl är ­signerat av ”Anders Gunnarsson, Skatteåterbäring laget center”.

Vem som egentligen står bakom är näst intill omöjligt att upptäcka, menar för­undersökningsledaren.

- Informationen som behövs för phishingmejl kan köpas på nätet, via en programkod kan man göra ­egna utskick. Spårar man avsändarna så studsar det mellan servrar över hela världen. De täcker med andra ord igen sina spår ganska duktigt, säger Evert Norberg.

’Jag blev förbannad’

En av de drabbade är ­Viktoria Bengtsdotter, 53. Efter att ha ögnat igenom texten insåg hon snabbt att det handlade om ett falskt meddelande.

- Jag blev förbannad för jag inser ju att här försöker någon lura till sig pengar, säger hon.

Hon slogs av hur skickligt utformat mejlet var. Med ett ärendenummer i ämnes­raden och en hyggligt väl­översatt text.

- Jag tycker att det är förfärligt. Det här är värsta ­sättet att försöka komma åt de människor som kanske har det sämst och är mest utsatta.

Även polisen i Skåne varnar nu för bluffmejl som kan innehålla skadlig programvara. Under helgen har ett flertal personer i Nordvästskåne fått meddelande om att de ska få skatteåterbäring på cirka 3 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM