Vänstern attackerar Löfven om utrikespolitiken

Hans Linde (V).
NYHETER

Nu attackeras Stefan Löfven – från vänster.

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson (V), kräver besked om vilken utrikespolitik Socialdemokraterna tänker föra vid en valseger.

– Det kan nog finnas en och annan sosse som tycker vi är väl kaxiga. Men det kan jag leva med, säger han.

Under dagen har riksdagen avhandlat utrikesfrågor i kammaren. Inför debatten skrev Hans Linde en debattartikel som publicerades på aftonbladet.se där han krävde svar av S-ledaren Stefan Löfven.

Enligt Hans Linde behövs det en rejäl omsvängning av den svenska utrikespolitiken.

"Det är Vänsterpartiets övertygelse att Sverige kan göra skillnad i världen. Men det är också vår övertygelse att det bara är en rödgrön regering som kan genomföra en kursändring i svensk utrikespolitik. Därför är vi tydliga med att vi vill se en regering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Tyvärr är vi ensamma bland oppositionspartierna om att ge ett sådant tydligt besked i regeringsfrågan." skriver han.

"Byt riktning"

Hans Linde menar att Socialdemokraterna nu har ett val att göra. Att ta in V i en framtida regering – eller låsa fast utrikespolitiken.

– Gör man som S har gjort, att man öppnar upp för något av de borgerliga mittenpartierna, så kommer man samtidigt lägga grunden för en regeringskonstellation som inte kommer kunna förändra svensk utrikespolitik på de områden där jag tror att väldigt många vill förändra den, säger han.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson ger en rad exempel där han menar att utrikespolitiken bör förändras. Allt ifrån bistånd, förbud av vapenexport, mer feministisk politik och ett tydligare arbete för fred finns med.

– Socialdemokraterna behöver lämna besked på en rad områden. Hur tänker man sig till exempel att lyckas med att öka engagemanget i FN eller värna vår militära alliansfrihet tillsammans med Folkpartiet, säger Linde.

Företrädare för regeringspartierna i Alliansen har gång på gång krävt svar av Stefan Löfven om vilket regeringsalternativ han tänker sig, vid en eventuell valseger. Löfvens svar har varit att S går fram själva i valet och kan tänka sig att samarbeta med såväl MP som FP och C efter valet. V, som nu alltså också pressar på, har han varit mer kallsinnig emot.

S: Valresultatet ska styra

Hans Linde tog upp frågan om de besked han vill se av Socialdemokraterna i utrikesdebatten i riksdagen.

Utrikespolitiska talespersonen Urban Ahlin (S) säger hans parti söker mandat för en S-ledd regering.

– Vi ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner. Men också andra kan vara aktuella. Vi vet inte hur valresultatet kommer att se ut, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM