Tiggaren Marianas verklighet

NYHETER

Många har en åsikt om de rumänska tiggare som finns i Sverige.

I kvällens Partiprogrammet berättade Mariana, som tigger i Göteborg, om sin egen situation.

– Tiggeriet är ingen framtid, men vi har inget val, säger hon.

De utländska tiggarna på de svenska gatorna har blivit allt fler. Många av dem kommer från Rumänien och bor i skjul utanför bland annat Stockholm. I kvällens avsnitt av Aftonbladet TV:s Partiprogrammet diskuterades frågan. Där berättade bland annat rumänska Marina, som tillsammans med sin man tigger i Göteborg, om sin verklighet.

”Kom just till Sverige”

Hon och hennes man säljer också tidningen Faktum på Göteborgs gator. Tillsammans skickar de varje månad hem cirka 2 000 kronor till sin 14-åriga dotter i Arges, Rumänien.

– Vi har kommit till Sverige eftersom vi inte har jobb i Rumänien. Vi har inget hem och vi har en dotter vi vill hjälpa så att hon kan få utbildning, säger Mariana.

Tidigare har hon och hennes man arbetat i Serbien, men pengarna de fick ihop räckte inte till.

– Vi kom just till Sverige eftersom vi har släktingar som är här. I Göteborg kan vi sälja Faktum, men vi tigger också. Men tiggeriet är ingen framtid, säger Mariana.

Hon berättade i programmet att många människor är snälla mot dem. Men inte alla.

– Många hatar oss och spottar på oss. En person sa till min man: varför är du här och jobbar inte? Men de finns de som vill hjälpa oss med jobb, men vi kan inte språket.

”Finns inga jobb där”

Hon tjänar ungefär 100-200 kronor per dag, vilket mest går till hennes dotters utbildning.

Men hon ser inte ljust på att i framtiden kunna få jobb i sitt hemland.

– Det finns inga jobb för oss där. Men jag vill säga till alla vi inte vill komma hit och sitta på gatorna. Men vi är så fattiga och har inget val.

ARTIKELN HANDLAR OM