Vapenvila i Ukraina

1 av 48
NYHETER

Ukrainas president Viktor Janukovytj har gått med på en vapenvila, med oppositionsledarna i Ukraina.

I ett uttalande på presidentens hemsida skriver presidentkansliet att man gått med på samtal för att stoppa vidare blodspillan.

Meddelandet om vapenvilan kom strax innan halv tio på onsdagskvällen, efter att fler än 26 människor dött sen i tisdags morse.

I uttalandet på presidentens hemsida skriver man att förhandlingar ska inledas för att stoppa de blodiga våldsamheter som rasat i landet de senaste två dagarna.

Presidenten och oppositionsledarna ska kommit överens om att stabilisera situationen i landet, för ”den allmänna ordningen skull”.

Under mötet deltog förutom Janukovytj också oppositionsledarna Vitalij Klytjko, Arsenij Jatsenjuk och Oleg Tyagnibok. Från regeringen deltog också Andrej Klyuyev och Andrej Portnov från presidentkansliet samt justitieministern Helen Lucas.

Obama uttalade sig tidigare

”Det kommer att få konsekvenser”‚ sa USA:s president Barack Obama tidigare idag om läget i Ukraina, syftande på om någon går över gränsen i oroligheterna.

Han sa att det kommer innefatta att se till att militären inte kliver in i situationer där man bör låta civila krafter lösa konflikter. Det är också den ukrainska regeringens ansvar att se till att folket kan ”protestera utan rädsla för förtryck”.

– Vi förväntar oss att den ukrainska regeringen visar återhållsamhet och inte hemfaller åt våldsamheter mot fredliga demonstranter, sade Obama i samband med att han på onsdagen anlände till Mexiko på ett officiellt besök.

Han menar att USA följer utvecklingen i Kiev och övriga Ukraina och att man har kontakter med båda sidor i konflikten, samt med EU.

USA kan komma att slå sig samman med ledarna för EU-länderna, som under onsdagen har enats om att införa sanktioner mot Ukraina.

Inför sanktioner mot Ukraina

Under utrikesdebatten i svenska riksdagen på onsdagen fördömdes de våldsamma sammandrabbningarna i Ukriana.

Svenska utrikesministern Carl Bildt inledde debatten genom och sa att ”det var en mörk dag för Europa, på gatorna i en av våra huvudstäder dödas människor”.

– Konsensus har uppnåtts mellan staterna i Europeiska Unionen om att införa sanktioner mot ukrainska statsföreträdare till följd av våldsamheterna i Kiev som har inneburit dussintals människors död, säger Polens biträdande utrikesminister Piotr Serafin, enligt Reuters.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen hotade med att Ukrainas band med försvarsalliansen skulle skadas allvarligt om militären ingriper mot demonstranterna.

Bildt besöker inte

Den europeiska investeringsbanken, EIB, meddelade under onsdagen att den fryser alla sina aktiviteter i Ukraina efter de dödliga upploppen där.

– För tillfället är situationen så grym att det skulle vara en felaktig politiskt signal...att ha affärsaktiviteter i Ukraina, säger bankens ordförande, Werner Hoyer, vid en presskonferens.

Under torsdagen kommer flera europeiska utrikesministrar att besöka Ukraina, men inte Carl Bildt.

– Nej, ingen resa dit är inplanerad nu. Han ska till Bryssel på ministermöte och därefter till Kina, säger hans pressekreterare Erik Zsiga.

Kan bli inbördeskrig

Sedan tisdagsmorgonen har minst 26 personer dödats i oroligheterna. Minst nio av dem ska vara poliser.

Samtidigt har hundratals personer skadats när molotovcocktails, stenar, batongslag och tårgasgranater slängts och utdelats av de båda sidor i oroligheterna.

Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet (UI), tror att Ukraina kan befinna sig på randen till inbördeskrig och delning.

– Ja, det finns i alla fall en potential för en sådan utveckling, säger han till TT.

Polisen kontrollerade tidigt på onsdagsmorgonen nästan halva torget, rapporterade Reuters. Flera våningar i proteströrelsens högkvarter stod i brand och dramatiska bilder visade hur människor klättrade längs fasaden för att ta sig ut.

Ukrainas president Viktor Janukovytj har nu sparkat landets överbefälhavare och ersatt honom med Jurij Iljin som tidigare tjänstgjorde vid landets flotta, rapporterar Interfax.

ARTIKELN HANDLAR OM