Varnar för nya skobomber

1 av 2 | Foto: DAVID BERGSTRÖM
Flygplanet på bilden har ingenting med händelsen att göra.
NYHETER

Terrorister kan försöka gömma bomber i sina skor och kosmetika.
Varningen till flygbolagen kommer från USA:s regering, enligt CNN.

Och resenärer på flyg till USA kan enligt varningen genomgå hårdare säkerhetskontroller.

Enligt den amerikanska säkerhetstjänsten har terrorgrupper arbetat med att ta fram nya typer av skobomer. Detta har fått den amerikanska regeringen att gå ut med en varning till flygbolagen.

Oklart om varningen

Extra uppmärksamhet bör riktas mot att explosiva ämnen kan gömmas i skor hos resenärer som reser in i landet.

Samtidigt understryker tjänstemän från USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att det i nuläget inte finns några kända eller specifika hot. 

– DHS utfärdar ofta dessa varningar som en överdriven försiktighet, säger en av tjänstemännen till CNN.

Enligt en annan tjänsteman råder det förvirring över varför varningen överhuvudtaget utfärdades. Men samtidigt menar en annan källa att varningen även täcker in explosiva ämnen som kan gömmas i kosmetika och vätskor.

Ökad kontroll

Varningen har enligt CNN gått ut till 25-30 städer i omvärlden, som alla har nonstop-flygningar till USA. Bland städerna på listan finns Johannesburg, London, Paris och Kairo, såväl som några städer i mellanöstern.

För resenärer som flyger på dessa sträckor kommer det att utökad säkerhetskontroll med noggrannare fler slumpmässiga kontroller av personer.

Enligt experter är flygtrafik fortfarande ett tänkbart mål för terrorister som vill göra spektakulära attacker, skriver CNN. Sedan terrordåden den 11 september 2001 har säkerhetsfokus lyfts från kapningar till att inkludera bomber, särskilt sådana som kan gömmas i bagage.

ARTIKELN HANDLAR OM