”Överraskande att de så helt bytt kurs”

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
’Vill samla i ladan’Fredrik Reinfeldt och Anders Borg verkar nöjda med hur landet ligger. Vid en eventuell vinst i valet 2014 väntar därför inte fler skattesänkningar, snarare höjningar. ”Det är så man stärker finanserna och bygger buffertar inför svåra tider i framtiden”, säger Anders Borg.
NYHETER

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin reder ut begreppen om stundande skattehöjningarna.

Är du förvånad att Moderaterna vill se så rejäla skattehöjningar?

– Det är ganska överraskande att de så helt skulle byta kurs i den här frågan. Från att ha varit ett utpräglat skattesänkarparti blir man nu ett parti som nästan förordar höjda skatter.

Varför gör de det?

– Ett av de argument som har varit mest framgångsrika för Socialdemokraterna är när de påpekat att regeringen sänkt skatterna på lånade pengar. Nu slår Moderaterna tillbaka med full kraft och säger att alla reformer ska finansieras krona för krona, antingen via besparingar eller med skattehöjningar.

Handlar det bara om taktik?

– Nej, framöver förstärks konjunkturen. Då måste Sverige spara för att uppfylla det lagstadgade överskottsmålet.

Både C och KD säger att det är dumt att utesluta skattesänkningar. Hur ska de få ihop det här?

– De är inne i förhandlingar om vårbudgeten som ska presenteras den 9 april och har olika ingångar. De kommer få ihop det, men det kan nog bli mer skrammel i dörrarna än vad vi är vana vid. Det är snart val och både C och KD har behov av att visa upp att de inte går i M:s ledband.

ARTIKELN HANDLAR OM