Polisen avvecklar skandalsystem

PUST Siebel läggs ner

NYHETER

Polisen avvecklar det kritiserade avrapporteringssystemet PUST under 2014. Det bekräftar Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Inte en dag för tidigt, äntligen!, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Aftonbladet.

– Det är något som jag tar fullt ansvar för, säger rikspolischef Bengt Svenson i pressmeddelandet.

Glädje på Twitter

Gläjdeyttringar och lättnad sprids nu bland poliser över hela Twitter.

"Rikspolischefen har idag fattat beslut om att Pust Siebel ska avvecklas. En avvecklingsplan tas nu fram av Rikspolisstyrelsen. Pust Siebel ska avvecklas under 2014 och ersättas av de gamla systemen, RAR och DurTvå.", skriver Lena Nitz på sin Twitter.

"Inte en dag för tidigt"

Systemet, som används för att rapportera in brott har fått möta hård kritik. Rikspolisstyrelsen ska nu ta fram en avvecklingsplan.

– Rikspolischefens beslut om att lägga ner PUST kom inte en dag för tidigt. Det har inte varit användarvänligt överhuvudtaget. Syftet var ju att det skulle vara effektivt, men det blev ju precis tvärtom och det har blivit en av våra största arbetsmiljöfrågor. Många poliser har mått väldigt dåligt över det här, säger Lena Nitz.

Avvecklas under 2014

Hon får medhåll från Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud vid polismyndigheten i nordvästra Skåne.

– Det här är efterlängtat och nödvändigt. Det var det enda rätta beslutet. Systemet som det ser ut i dag har ingen framtid, säger han.

Systemet ska nu avvecklas under 2014 för att sedan ersättas med de gamla systemen RAR och DurTvå.

Detaljer kring avvecklingen är ännu inte klara.

Problemen med PUST har dels handlat om att systemet i sig inte fungerat och har även inneburit att många poliser har blivit sittandes innomhus.

En dyr affär

Rikspolisstyrelsen har tidigare uttalat sig om att kostnaden för PUST ligger på 85 miljoner kronor, men kriminologprofessorn Leif GW Persson uttalade sig så sent som i början av februari till Aftonbladet och uppskattade att PUST har kostat bra mycket mer än den nämnda summan.

– Det är säkert över hundra miljoner, med det är ju en smaksak hur man väljer att räkna. Det är naturligtvis åt helvete, sade Leif GW Persson då.

Enligt en rapport från Statskontoret kostade polisens IT-system 2013 cirka 1,3 miljarder kronor.

Konferens hålls som planerat

Rikspolisstyrelsen har sedan tidigare planerat in en konferens gällande PUST den 10-11 mars. Polisen, Tullverket, Kustbevakningen, Åklagarmyndigheten, polisskolorna och representanter för Polisförbundet och andra berörda fackföreningar väntas delta.

Enligt Rikspolisstyrelsen kommer PUST-konferensen nog att bli av.

– Men högst sannolikt blir det en ny agenda. Detaljerna är inte klara, säger Stephan Ray, informatör vid Rikspolisstyrelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM