Uppgifter: 100 döda – på en dag

Nu inför EU sanktioner mot Ukraina

1 av 46 | Foto: Jerker Ivarsson
Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson och reporter Wolfgang Hansson står alldeles bredvid en man i medelåldern som plötsligt träffas av en kula från en krypskytt.
NYHETER

Ukrainas president Viktor Janukovytj öppnar nu för nyval.

Det menar Polens premiärminister, Donald Tusk.

– En vilja till förtida val, redan i år, parlaments- såväl som presidentval enades det om, sade Tusk efter ett möte mellan Janukovytj och tre utrikesministrar från EU.

Utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen träffade i förmiddags Ukrainas president Viktor Janukovitj för att diskutera den svåra situationen i landet. Under eftermiddagen möttes sedan resten av EU:s utrikesministrar i Bryssel. Den viktigaste frågan för båda mötena var om EU skulle införa sanktioner mot ledande personer som kan vara ansvariga för våldsutvecklingen.

Efter mötet menar Polens premiärminister, Donald Tusk, att det finns en vilja att utlysa förtida val i Ukraina.

– De tre ministrarna är i Kiev och diskuterar ett särskilt dokument, som skapar en chans att få ett slut på våldet och uppnå en överenskommelse. En vilja till förtida val, redan i år, parlaments- såväl som presidentval enades det om, sade Tusk, rapporterar TT.

Den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski ingick i EU-delegationen som träffade Janukovytj.

Visum till oppositionella

Strax efter klockan 18 bekräftade Italiens utrikesminister Emma Bonino att man arbetar för sanktioner, något som ska ha stöd av USA:s president Barack Obama.

En halvtimme senare kom beskedet att EU:s utrikesministrar enats om att införa sanktioner i form av reserestriktioner, frysta tillgångar och export av föremål som kan användas mot demonstranterna, rapporterar Reuters.

Emma Bonino säger att sanktionerna kommer införas "mycket snabbt, inom de närmaste timmarna". Personerna som kommer att drabbas av sanktionerna har dock ännu inte namngetts av EU.

Enligt Bonino har EU även kommit överens om att ge medicinsk hjälp och utfärda visum till oppositionella som skadats i oroligheterna, rapporterar AFP.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton var tydlig på sin presskonferens efter mötet att det är den ukrainska regeringen som bär det yttersta ansvaret för att skydda sin befolkning.

Insvepta i flaggan

Under dagen har blodiga strider rasat mellan demonstranter och poliser på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev.

Den vapenvila som i går utlystes tycks vara helt bruten.

– Jag har precis sett en man bli skjuten av en krypskytt. Han stod några meter ifrån mig när en kraftig smäll hördes. Blodet rann från hans huvud, säger Wolfgang Hansson, Aftonbladets reporter på plats.

Striderna inleddes redan på morgonen.

– De mest radikala demonstranterna förföljde polisen när de drog sig tillbaka i morse. Samtidigt började andra poliser skjuta från byggnadstaken runt Självständighetstorget, förmodligen var de någon form av polisiära prickskyttar, säger Wolfgang Hansson.

Han berättar att han tidigare sett tre döda kroppar vid torget:

– När vi kom fram till Självständighetstorget i dag låg tre döda utanför barrikaderna insvepta med ukrainska flaggan. En av dem blev undersökt framför oss. Han hade fått ett skott rakt i hjärtat, rakt igenom skyddsvästen han hade på sig.

67 poliser tillfångatagna

En fotograf från Reuters, Vasilij Fedosenko, beskriver att han sett sex kroppar uppradade vid Självständighetstorgets nordvästra del, och fyra på andra sidan torget. Alla döda ska ha varit civila.

En annan reporter från brittiska BBC uppgav i morse att fem döda personer låg i lobbyn på det hotell som flera journalister baserat sig på för att rapportera om situationen.

Amerikanska CNN har pratat med demonstranternas medicinansvarige Oleg Musiy som uppger att så många som 100 personer har dödats sedan vapenvilan bröts i natt.

Även en polis ska ha dödats, och minst ett 20-tal har skadats, enligt nyhetsbyrån AP.

Flera medier uppger också att kring 67 poliser har tagits till fånga i en byggnad på Khreschchatygatan. Några av dem har inte fått mat på minst 24 timmar, skriver Kiev Post.

Inleddes efter EU-möte

Protesterna i Kiev inleddes efter att Ukrainas Janukovitj plötsligt i november avböjde EU:s invit om ett frihandelsavtal. I stället har han vänt sig till Ryssland och president Vladimir Putin som erbjudit avtal om framtida ekonomiska förbindelser. EU är fortfarande redo att skriva under avtalet med Ukraina, ”så snart president Janukovitj är redo att göra det”, har Carl Bildt tidigare uppgett.

Ukraina har sedan tidigare stora finansiella problem och är skyldigt Ryssland pengar. Från ryskt håll har man pressat på för att Ukraina inte ska skriva på frihandelsavtalet med EU.

FAKTA

Sanktioner mot Ukraina

Riktas mot dem som är ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter, våld och överdrivet maktutövande.

Handlar om inreseförbud till EU, frysning av ekonomiska tillgångar och exportförbud av föremål som kan användas repressivt mot demonstranterna.

Utrikesministrarnas politiska beslut måste nu omvandlas till juridisk text för att börja gälla. Arbetet sätts igång omedelbart.

Då görs också en namnlista över de personer som omfattas av sanktionerna.

Hur många som sätts upp på listan avgörs av den fortsatta utvecklingen i Ukraina.

Källa: EU:s ministerråd (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM