Norsk Syrienkampanj succé på internet

NYHETER

Skulle du erbjuda din jacka till en elvaårig pojke som fryser på en busshållsplats?

Många norrmän skulle.

Men alla de snälla människorna i den här filmen – som nu sprids som en löpeld över världen – hade ingen aning om att de i själva verket deltog i en kampanj för Syrienflyktingar.

Det var SOS barnbyar i Norge som smygfilmade Johannes Lønnestad Flaaten, 11, där han satt och frös på en busshållsplats iklädd endast en tröja.

De flesta som satte sig bredvid honom, under de två dagar som filminspelningen pågick, ville antigen ge honom sin jacka eller vantar.

– Det var bara tre personer som inte erbjöd mig sin jacka, säger Johannes Lønnestad Flaaten till norska tidningen Aftonposten.

Pojkens pappa, Hans Flaaten, var också med. Han var rädd att någon kanske skulle slå ned sonen.

"Det är mycket godhet i luften"

– Men det första jag såg var en ung kvinna som tröstar och smeker honom över ryggen. Då blev jag tårögd, berättar han för Aftonposten.

Klippet blev det mest sedda i Norge igår och flera internationella medier har skrivit om kampanjen. Norska SOS barbyar är överväldigade över responsen. Pengarna väller in till kampanjen som ska ge en varmjacka till syriska barn för 90 kronor. Över 6,5 miljoner människor har tvingats på flykt på grund av kriget i Syrien. Fler än två miljoner har sökt skydd i grannländerna, Turkiet, Libanon och Jordanien.

– Det är mycket godhet i luften idag. Videon har tydligen varit en nyttig påminnelse om att vi någon gång ska räcka ut en hand. Nu ska vi räcka ut den till barnen som fryser i Syrien, säger Synne Rønning, infromationschef på SOS Barnbyar.

ARTIKELN HANDLAR OM