De döda ligger svepta i flaggor

Aftonbladet Wolfgang Hansson på plats i Kiev

1 av 47 | Foto: Jerker Ivarsson
Aftonbladets fotograf Jerker Ivarsson och reporter Wolfgang Hansson står alldeles bredvid en man i medelåldern som plötsligt träffas av en kula från en krypskytt.
NYHETER

KIEV. De tre döda demonstranterna svepta i ukrainska flaggor ligger precis utanför barrikaderna på Självständighetstorget.

En man lyfter på mittenkroppens svepning och jag ser att den döde är skjuten rakt i hjärtat.

Kropparna ligger på filtar som är utspridda direkt på marken. Två av dem är medelålders män. Den tredje en ung kille som har armarna fridfullt korsade över bröstet.

En större skara människor har samlats runt kropparna. De flesta står tysta och betraktar de döda. Några går fram och lyfter på de smutsiga ukrainska flaggorna för att se om det är en anhörig eller någon de känner som ligger där.

En man i svart täckjacka sitter på huk och gråter. Hans kropp skakar av snyftningarna. Förmodligen är det en av hans vänner som dödats.

Skjuten i halsen

Medan vi står där hörs högljudda skrik. Några sjukskötare kommer bärande på en bår med en tillsynes livlös äldre man. Sen ser jag att han lever. Han verkar vara skjuten i halsen. Sjukvårdarna har försett honom med ett tillfälligt bandage som stoppat det värsta blodflödet. Blod har fastnat i håret.

Den våldsamma utvecklingen under morgonen kom som en stor överraskning.

I går kväll meddelade president Janukovitj att han nått en uppgörelse med oppositionen om en vapenvila. Även om demonstranter jag talade med i natt inte trodde att presidenten verkligen hade för avsikt att få ett slut på våldet så utgick många ifrån att den mest akuta situationen nu skulle lugna ner sig.

Drog sig tillbaka

Den känslan förstärktes när polisen under morgonen drog sig tillbaka från sina positioner bara 50 meter från demonstranternas barrikader på Självständighetstorget.

Men någonstans där gick det snett.

De mer radikala demonstranterna fortsatte att förfölja polisen med stenar och bensinbomber medan de drog sig tillbaka. Plötsligt hördes skottlossning och demonstranter föll livlösa till marken.

När jag frågar vittnen får jag lite olika besked. En del säger att det var krypskyttar på taken som fällde människor andra att polisen använde automatvapen. De döda jag ser verkar ha prickats av krypskyttar.

Minst 17 döda

Så samtidigt som Janukovitj pratar om vapenvila och drar tillbaka polisen så börjar andra poliser att skjuta ihjäl människor, enligt uppgifter från nyhetsbyråerna minst 17 döda. Det innebär minst sagt dubbla signaler.

I det spända läge som råder är alla döda ett bevis på regimens ovilja att upphöra med våldet och gå oppositionen tillmötes.

En man som står vid de döda kropparna har sin bild klar.

– Janukovitj är en lögnare, säger han. Han pratar om fred men gör krig. Precis som tidigare under den här krisen.

En yngre kvinna som jag träffar inne på torget medan hon rensar upp i den fortfarande rykande bråten där polisen fram till för någon timme sedan hade sina ställningar, är ännu mer rakt på sak.

– Janukovitj måste dö.

Utbrända bildäck

Hon är en av flera hundra människor som skyfflar ihop resterna av utbrända bilddäck, förkolnade rester av bänkar, virka och allsköns bråte som utgjort de tidigare barrikaderna. Trots att det fortfarande ryker om den svarta sörjan stoppar demonstranterna ner den i vita jutesäckar som bärs bort.

Andra är i färd med att bygga nya barrikader längre fram. Jag ser inte en polis någonstans. Men förmodligen har de bara dragit sig tillbaka några kvarter.

Vad som kommer att hända nu är det ingen som vet. Men stämningen bland demonstranterna är på en gång sorgsen, uppjagad och väldigt hätsk mot regimen. För första gången ser jag demonstranter som bär hagelgevär som de använt för att skjuta mot polisen. Våldet trappas hela tiden upp även från demonstranternas sida.

Endast skorna sticker fram

Plötsligt hörs nya rop och skrik. Ett 50-tal demonstranter bildar en skyddsmur. Ur några bilar springer poliser i uniform men utan vapen eller skyddsutrustning. De har uppenbarligen gripits av demonstranterna och förs in i en byggnad. Deras ansikten vittnar om förvirring och rädsla.

På vägen ut från Självständighetstorget passerar vi platsen där de döda låg. De ligger kvar. Nu har antalet döda vuxit till fem.

Det enda som sticker fram under svepningen är deras skor.

ARTIKELN HANDLAR OM