Nazibödlarna greps – efter 70 år

Rättvisan hann ifatt
bödlarna till slut

NYHETER

De plågade och dödade fångar i Auschwitz.

Nu efter nästan 70 år i frihet har tre av mördarna gripits i Tyskland.

Det tre åldringarna är bland de sista som kan berätta om fasorna i lägret.

Fast de här männen, 88, 92 och 94 år gamla kan i motsats till de få människor som överlevde de plågor de utsatte dem för berätta om om helt andra saker.

Fångarna som kom till Auschwitz i södra Polen levde ofta i bara några timmar innan de hamnade i gaskamrarna.

De fångar som överlevde den första gallringen och undgick omedelbar gasning fick svälta och tvingades arbeta ihjäl sig samtidigt som deras plågoandar fick frikostiga ransoner av mat och dryck och kunde sko sig på de mördades ägodelar.

Förbrytarleden glesnar

Massor med krigsförbrytare kom undan efter kriget. Men under alla år har den ena efter den andra åkt fast. Men det har blivit allt färre de sista decennierna.  Och de här männen som åklagaren i Stuttgart har inlett en förundersökning mot trodde nog att de var säkra vid det här laget.

Gamlingarna jobbade som vakter i Auschwitz och ingår i en större grupp på 30 som åklagarna i Tyskland haft ögonen på. Redan i september i fjol tyckte åklagarna i den särskilda undersökningsgruppen att det fanns fog för åtal. Trots de inblandades höga ålder.

Sedan dess har ytterligare undersökningar gjorts. Till slut återstod en kärna på sex men för tre av dem har bevisen än så länge inte räckt till för ett gripande.

Det finns ytterst få vittnen i livet som kan berätta om vad som hände i lägret och än mindre peka ut vilka som utförde brotten.

Ungefär en miljon judar mördades i Auschwitz mellan1940 till januari 1945

Minst 20 000 romer som hölls inspärrade i det så kallade "familjelägret" mördades. Tusentals sovjetiska krigsfångar mördades i strid mot all internationell rätt.

Upp till 8 000 fångar om dagen kunde mördas - om man kortade ned kremationstiden.

Allt detta sägs de nu gripna åldringarna ha bevittnat och hjälpt till med.

ARTIKELN HANDLAR OM