Skarp kritik mot svenske ambassadören

Schweizisk politiker kritiserar Sveriges agerande inför folkomröstningen om Jas

NYHETER

I ett hemligt brev till den svenske ambassadören i Bern riktas nu skarp kritik mot Sveriges agerande inför omröstningen om Schweiz Jas-köp.

Bakgrunden är hemliga UD-rapporter om inblandade schweiziska politiker.

"Oacceptabelt och respektlöst", skriver Christophe Darbellay, partiledare för kristdemokratiska CVP.

Efter avslöjandet i helgen om en hemlig svensk plan för hur Schweiz ska förmås rösta ja i folkomröstningen om ett eventuellt köp av det svenska Jas-planet har det kristdemokratiska partiet CVP lämnat kamanjen.

Och i ett hemligt brev till den svenske ambassadören i Bern, Per Thöresson, riktar CVP-ledaren Christophe Darbellay skarp kritik mot det svenska agerandet.

”Ni beskriver vårt parti och dess representanter på ett respektlöst lätt, och beskrivningen av mig är oacceptabel”, rapporterar Svenska Dagbladet som har tagit del av brevet.

”Otroligt klumpigt”

Bakgrunden är det brev till den svenska regeringen där den svenske ambassadören Per Thöresson bland annat beskrivit huvudpersonerna i den schweiziska ja-kampanjen: ”En huvudroll har CVP genom parlamentarikern Ida Glanzmann (inte karismatisk, men kvinna, vilket är bra).”

– Dessa kommentarer är fullständigt oacceptabla. Det är obegripligt hur man som ambassadör kan ge sådana omdömen om andra. Otroligt klumpigt, säger Christophe Darbellay till SvD.

Folkomröstningen hålls den 18 maj och gäller köp av 22 Jas Gripen. Affären är värd motsvarande 23 miljarder kronor.

Den svenske ambassadören Per Thöresson har avböjt att kommentera med hänvisning till att det handlar om hemligstämplade rapporter.

ARTIKELN HANDLAR OM