Tårfyllt möte mellan nord- och sydkoreaner

Träffar familjemedlemmar efter sex decennier

1 av 3 | Foto: Getty
Lee Oh-Hwan,85, träffar sin nordkoreanska syster för första gången på 60 år.
NYHETER

Tårarna rann på de 80 sydkoreaner som äntligen fick återförenas med sina familjemedlemmar. Men de känslofulla mötena blir kortvariga. På lördag skiljs de åter, och då med största sannolikhet för alltid, skriver AP.

För sex decennier sedan skiljdes de åt och hamnade på var sin sida av gränsen mellan Nordkorea och Sydkorea. Till vardags är de förbjudna att ens växla brev. Men i dag kunde 80 sydkoreaner äntligen få träffa sina släktingar på andra sidan. Mötena skedde vid de Nordkoreanska Diamantbergen och längst kinderna på många av de nu ålderstigna männen och kvinnorna rann tårarna i glädje och rörelse.

Känslosamma möten

Sydkoreansk tv visade bilder på gamla kvinnor i färgglada traditionella klänningar som pratar och kramas. På familjer som byter fotografier på släktingar som hunnit dö eller inte kunnat komma. Två män i kostym och slips ses torka bort sina tårar, grabba tag om varandras nackar och trycka ihop sina pannor. Allt medan kamerorna blixtrade.

Återföreningen sker under en sällsynt period av avspänning mellan länderna och är de första på över tre år. De båda koreanska staterna har varit i ett nästan konstant dödläge sedan Koreakrigets slut. Det har inte ersatts med ett fredsavtal, vilket tekniskt sätt lämnar halvön i ett fortsatt krigstillstånd . Cirka 28.000 amerikanska soldater är stationerade i Sydkorea för att hjälpa till att avskräcka aggressionen från Nordkorea.

Ytterligare återförening planerad

Förra veckan beslöt Nordkorea att hålla sitt tidigare löfte och genomföra återföreningarna. En andra grupp av 360 sydkoreaner planeras att återförenas med 88 nordkoreaner på söndag. Men hos många Sydkoreaner finns en misstro och de oroar sig över att träffarna kan ställas in. Koreakriget som pågick mellan 1950 till 1953 separerade miljontals människor och för vissa kom återföreningen för sent. Den 90-åriga Seo Jeong - suk dog i Sydkorea för bara 15 dagar sedan . Dottern Kim Yong-ja, 68, kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon överräckte ett foto på sin mamma till sin syster Kim Yong Sil.

För andra blev mötet bitterljuvt då tiden som passerat gjort dem både åldrande och sjuka. Lee Young - sil, 87, som enligt Sydkoreanska medier lider av Alzheimers sjukdom hade svårt att känna igen sin egen syster.

– Mamma, det är min moster. Det är din syster, ska dottern Ri snyftande berättat för sin mamma.

Lottas till återträffar

Men deras möte blir kort. Redan på söndag skiljs de åter och då förmodligen för alltid. Tidigare har cirka 22 000 koreaner fått uppleva korta återföreningar. 18 000 har fått träffas personligen medan andra genom videolänk. Inga av dessa ska ha fått chansen att ses igen.

År 2000 skapade Sydkorea ett datoriserat lotterisystem för sydkoreaner som hoppas på återträffar. Det är inte känt hur Nordkorea väljer människor som deltar återföreningarna. Enligt sydkoreanska media väljer Nordkorea oftast de som är lojala mot sin auktoritära regering .

I Pyongyang , Nordkoreas huvudstad , hade många människor hört talas om planen för mötena på TV- nyheter eller andra statliga medier .

– Jag hoppas desperat på en återförening. Vi är av samma blod och få dessa familjer tillsammans kommer att hjälpa den nationella återföreningen, säger Jang Hye-solen, 63.

ARTIKELN HANDLAR OM