Göran Persson till hård attack mot Centern

Foto: BJÖRN LINDAHL
NYHETER

Ex-statsminister Göran Persson (S) går till hård attack mot Centerpartiet och kallar dem "nyliberalismens sista utpost".

Men han får mothugg av sin gamla samarbetspartner och vän, Centerprofilen Per-Ola Eriksson.

– Om jag skulle vara socialdemokrat skulle jag vara lite orolig för vad som hänt med partiet, säger han.

Foto: ARKIVBILD
PER-OLA ERIKSSON

I dag var före detta statsminister Göran Persson med och presenterade en ny bostadsutredning som han varit med och tagit fram - Nybyggarkommissionen. Men han passade också på att ge sin syn på det politiska läget supervalåret 2014. Han var tydlig med att han tror på regeringsskifte i höst.

– Det ligger i luften. Det märks eftersom vi inte har någon regering som regerar egentligen, säger han.

Mycket kritisk till C

Han var mycket kritisk till finansminister Anders Borgs besked om att studiebidraget ska sänkas.

– Jag måste säga att jag blir förvånad om detta blir regeringens förslag i vårpropositionen. Det är några andra partier som ska ställa upp på det också. Men om det inte skulle lyckas, om det faller isär, då har vi en sönderfallande regering som går till val, säger Persson.

Han var dessutom mycket kritisk gentemot den utveckling han ser i opinionskrisande Centerpartiet, ett parti som han själv och Socialdemokraterna samarbetade med under några år på 1990-talet.

– Nu säger Annie Lööf att de vill se mer skattesänkningar. Det paradoxala är att Centerns medlemmar hellre vill se höjda skatter. De gamla centerpartisterna vill det. Ledningen ligger väldigt mycket i otakt med sin egen opinion, säger han.

Han menar att Lööf och partiledningen dragit helt fel analys och inte förstått det nya läget.

– Moderaterna verkar ha förstått det nya ställningsläget, men inte Centern. De är de sista nyliberalerna.

Får hårt mothugg av gammal vän

Men Persson får skarpt mothugg av sin vän Per-Ola Eriksson (C), som var en viktig kugge inom Centerpartiet under 1990-talet. Han var dessutom en av dem som var med och samarbetade med S under den tiden.

– Nej, jag känner inte igen mig alls i det Persson säger, jag är optimistisk inför valrörelsen. Det han säger är en beskrivning man hör ibland inom vissa delar av socialdemokratin, att Centern ska ha ändrat karaktär. När jag är ute på möten och sammankomster är det samma engagemang och parti som på min tid, säger han.

Eriksson, som i dag inte har några politiska uppdrag, menar att hans gamle vän i stället borde titta på utvecklingen i sitt eget parti.

– Socialdemokratin är ju en spillra av det gamla partiet. En gång i tiden hade man över 50 procent, i dag har de väl 32-33 procent ungefär. Om jag skulle vara socialdemokrat skulle jag vara lite orolig för vad som hänt. Det är ju inte det parti man känner igen från förr i tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM