Han lurades på sin storvinst – av ATG-ombud

1 av 2
Fick sju rätt Mannen i 80-årsåldern hade prickat in sju rätt på V75. När han gick till kiosken i Sundsvall för att hämta ut vinsten fick han 14 000 kronor. Dagen efter såg Sundsvallsbon i lokaltidningen att en tipsrad inlämnad i samma butik var värd 734 590 kronor. ”Då förstod jag att jag var lurad”, säger han i förhöret. Kioskägaren har åtalats för grovt bedrägeri.
NYHETER

Han vann över 700 000 kronor på V75.

Men den äldre mannen fick bara ut en bråkdel av storvinsten.

Nu åtalas ett ATG-ombud för grovt bedrägeri.

– Han sa ”säg ingenting till någon”, säger den äldre mannen.

Kioskägaren misstänks ha lurat den äldre mannen att tro att han bara vunnit 14 000 kronor, för att själv ta vinsten.

Storsvindeln inträffade i juni förra året. Mannen i 80-årsåldern hade prickat in sju rätt på sitt V75-tips, men blev osäker eftersom en reservhäst gått in. Han berättade för kioskägaren i Sundsvall och frågade ­ vad han hade vunnit.

Enligt ATG:s loggar har ombudets spelautomat visat att det rörde sig om en högvinst på över 30 000 kronor. Kioskägaren ska då ha avbrutit inmatningen.

Upprepade ett mantra

Den äldre mannen berättar i polisförhör att kiosk­ägaren ”betedde sig märkligt” efter att ha dragit kupongen i automaten. Upprepade gånger ska han ha gått till det bakre rummet i kiosken och visat upp olika summor för mannen på små lappar.

Till slut räknade kiosk­ägaren upp cirka 14 000 kronor i 500-kronorssedlar och gav till mannen.

– Han upprepade ett mantra vid ett flertal tillfällen. ”Säg ingenting till någon”, säger den äldre mannen i polisförhör.

Dagen efter såg Sundsvallsbon i lokaltidningen att en tipsrad inlämnad i samma butik var värd 734 590 kronor.

– Då förstod jag att jag var lurad, säger han i förhöret.

Polisen slog till mot kiosken och hittade då vinst­kupongen i en liten tyg­kasse i butikens bakre rum tillsammans med en bunt kontanter.

”En rimlig slutsats är att ombudet haft för avsikt att själv tillgodogöra sig vinsten”, skriver en säkerhetsansvarig på ATG till polisen efter att ha granskat automatens loggar.

Riskerar fängelse

Kioskägaren har åtalats för grovt bedrägeri, men nekar till brott.

Advokat Ulf Karström säger att allt bottnar i ett missförstånd och att det var fel på automaten som läste av vinstkupongen.

– Han har inte haft något uppsåt att luras. Det har funnits tekniska problem på ATG-automaten som har gjort att man inte visste vad det varit för vinst på bongen. Själva maskinen har inte betett sig på det sätt den ska göra, säger han.

Ulf Karström säger att hans klient mår mycket dåligt.

Mannen riskerar mellan sex månader och sex års fängelse om han döms.

Den äldre mannen har nu fått ut sin storvinst.

ARTIKELN HANDLAR OM