”Avtal klart i Kiev”

Motstridiga uppgifter från Ukraina

1 av 32 | Foto: AFP
Tymosjenko talar från scenen på Självständighetstorget.
NYHETER

En uppgörelse har nåtts efter nattliga överläggningar mellan Ukrainas president, oppositionsledarna, flera höga EU-representanter och ryska  representanter.

Det hävdar den ukrainske presidentens mediestab, som säger att ett avtal ska undertecknas klockan elva svensk tid.

Men Frankrikes utrikesminister  tillbakavisar uppgifterna.

Samtidigt som överläggningarna avbröts klockan 06.20 på fredagsmorgonen rådde ett tilfälligt lugn bland demonstranterna på Kievs gator, morgonen efter flera dagars strider där över 100 personer dött, rapporterade AP.

"Uppgörelse nådd"

EU har tre representanter på plats vid förhandlingarna på president Janukovytjs kontor — Tysklands, Polens och Frankrikes utrikesministrar. De skulle egentligen ha återvänt till Bryssel efter ett möte med de ukrainska parterna på torsdagen men valde att stanna för att de "funnit att det finns en vilja till att utlysa förtida val för att lösa det politiska dödläget i Ukraina".

Under natten beskrevs förhandlingarna som "mycket svåra", enligt EU-diplomater. Men vid åttatiden på fredagsmorgonen meddelade presidentens mediestab att en uppgörelse nåtts.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius, som var på plats under samtalen, hävdar att någon överenskommelse inte har nåtts än.

Enligt honom ska oppositionen först se över detaljerna i förslaget.

– Oppositionen vill rådgöra med några av sina medlemmar, vilket är förståeligt, sade han under fredagsmorgonen till radiokanalen Europe 1.

”Kommer göra eftergifter”

En talesman för den ukrainska presidenten uppgav under natten att Viktor Janukovytj "kommer att göra eftergifter för att göra det möjligt att återskapa fred".

President Janukovytjs position verkar nu ha försvagats, sedan det bland annat visat sig att den ukrainska arméns vice stabschef Jurij Dumanskyj avgått för att han motsätter sig beslutet att kalla in militär "i en intern civil konflikt". Det ukrainska parlamentet beslutade också sent på torsdagen att förbjuda en anti-terroristoperation som presidenten tidigare hotat med. Parlamentet uppmanade inrikesministeriets trupper att återvända till sina baser.

Hot från USA

Under torsdagskvällen införde EU sanktioner mot de som är ansvariga för att protesterna slagits ned så våldsamt. Exakt vilka ukrainska ledare som drabbas av sanktionerna är oklart. Sanktionerna handlar om inreseförbud till EU och frysta tillgångar i europeiska banker.

USA har också hotat med sanktioner mot de som ansvarar för våldet mot civila. i Ukraina. USA:s vicepresident Joe Biden framförde hotet direkt till president Janukovytj via telefon.

ARTIKELN HANDLAR OM