”Ingen maffia i världen intresserad av kaffepengar”

De rumänska tiggarna skapade debatt i veckans "Partiprogrammet"

NYHETER

Avsan Anti (M) menar att tiggeriet ofta är organiserat av ligor - men han stötte på mothugg av Faktums chefredaktör Aaron Israelsson:

– Vi ska låta bli att skrämma människor, säger han.

I Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet" var rumänska Mariana med och berättade om sin verklighet. Hon tigger i Göteborg och skickar varje månad hem cirka 2000 kronor till sin 14-åriga dotter i Rumänien. Efteråt följde en debatt mellan Faktums Aaron Israelson och riksdagsledamoten Anti Avsan (M).

”Tiggeriet organiserat av ligor”

Avsi menar att tiggeriet till stor del är organiserat och vill utreda hur utbrett det är.

– Det är tragiskt att människor i den här situationen utnyttjas av andra som skor sig deras utsatta ställning, säger han. Avsan menar att han har starka skäl att tro att tiggeriet är organiserat av ligor.

– Jag har träffat människor när jag har varit ute och debatterat som vittnar om en ganska hårdhänt behandling av personer som tvingas ut att tigga.

Men Aaron Israelson menar att den verklighetsbeskrivningen slår mot de som tigger på svenska gator.

– Mariana tjänar ungefär hundra spänn om dagen. Det finns ingen maffia i världen som är intresserad av de kaffepengarna.

Israelsson menar att maffiastämpeln skrämmer upp människor.

– När Anti säger att pengarna går till ligor så drabbar det sådana som Mariana, som är här för att ärligt tjäna sitt uppehälle.

”Låt dem inte frysa ihjäl”

Israelsson tycker att regeringen borde göra riktade insatser för att hjälpa EU-migranterna som tigger i Sverige. Bland annat genom att se till att det finns härbärgen, särskilt under vintern.

– Låt inte de här människorna frysa ihjäl och se till att barnen får gå i skolan.

Anti Avsan tycker det är tragiskt att människor inte kan få hjälp i sina hemländer, utan tvingas komma till Sverige för att tigga.

– Det här är människor som har väldigt svåra förhållanden i sitt hemland. Vi måste arbeta på Europanivå för att människor ska ha en rimlig minsta levnadsstandard, säger han.

"Partiprogrammet" sänds live varje onsdag klockan 19.00 på Aftonbladet TV.

Malvina Britts

ARTIKELN HANDLAR OM