Demonstranter skjuter mot polisen – slagsmål i parlamentet

NYHETER

Demonstranterna har skjutit mot den ukrainska polisen – i ett försök att tvinga bort dem från parlamentsbyggnaden i Kiev under fredagsförmiddagen.

Samtidigt skriver Reuters att det utbrutit ett slagsmål i parlamentet – och att talmannen lämnat salen.

Kaoset i Kiev fortsätter:

"Demonstranter har öppnat eld mot polisen och försökt att ta sig igenom barrikaderna mot parlamentbyggnaden", löd polisens uttalande under fredagsförmiddagen.

Samtidigt har det utbrutit ett slagsmål inne i parlamentbygganden. Ledamöter ska ha börjat slå varandra när talmannen deklarerat att man tagit paus för att försena debatten om en resolution som skulle minska presidentens makt. Talmannen lämnade salen medan några ledamöter fortsatte debatten, uppgav Reuters vid klockan 11 på fredagen.

Gatorna tömda

Gatorna runt parlamentbyggnaden ska nu vara tömda på folk men demonstranterna är kvar bakom barrikader på Självständighetstorget. Polisen står fortfarande lite längre upp på gatan som leder till torget, skriver NRK.

Aftonbladets Wolfgang Hansson har tidigare berättat om polisens krypskyttar som placerats på taken runt Självständighetstorget – för att skjuta skarpt mot sin egen befolkning.

Lösning på väg

Fram tills skjutningarna hade det varit en lugn morgon i Kiev. President Viktor Janujovitsj och oppositionen ska enas om ett utkast till en lösning av krisen. Enligt AFP rapporterar en talesman för den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski att en lösning mellan oppositionen och regeringen är på väg.

Amerikanska CNN har pratat med demonstranternas medicinansvarige Oleg Musiy som uppger att så många som 100 personer har dödats sedan vapenvilan bröts natten till torsdag. Det är enligt AP en av Ukrainas blodigaste nätter – någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM