M-ledamot i Kiev: Det är fruktansvärt

1 av 2
Fältsjukhus vid Maidan-torget, vid baren i ett intilliggande hotell. Foto: Marietta de Pourbaix-Lundin. Fältsjukhus vid Maidan-torget, vid baren i ett intilliggande hotell. Foto: Marietta de Pourbaix-Lundin.
NYHETER

M-riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin är i Kiev för att rapportera om läget för EU.

Hon hamnade mitt i beskjutningarna på Maidan-torget – och har tagit egna bilder från fältsjukhus.

– De skjuter med skarp ammunition. Det är fruktansvärt, säger hon.

Moderata riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin åkte till Ukrainas huvudstad Kiev i måndags kväll som rapportör för Europarådet.

Kom innan "helvetet"

Sedan 2010 har hon uppdraget att granska Ukrainas demokratiska insitutioner och på grund av den rådande krisen besöker hon just nu landet för att möta ledande personer på båda sidor.

Aftonbladet når henne på telefon, och hon är märkbart tagen.

– Vi anlände precis innan helvetet bröt lös. Vi var på Maidan-torget på tisdagen då det brann överallt, och lämnade platsen bara en halvtimme innan de började skjuta, berättar hon för Aftonbladet.

Ministern blev arg

I går morse träffade de Pourbaix-Lundin Ukrainas utrikesminister Leonid Kozjara, som hävdade att demonstranterna på torget endast besköts med gummikulor.

– Det är lögn. Det är klart att de skjuter med skarp ammunition, och det hade vi från en mycket trovärdig källa redan då. Han blev väldigt arg när jag konfronterade honom med det. Sedan dess har vi varit på Maidan-torget då beskjutning pågick. Vi såg hur de bar ut sårade i filtar på gamla dörrar. Ambulansen åkte skytteltrafik.

Skjutna rätt i hjärtat

I går besökte rapportörerna även ett fältsjukhus vid torget, förlagt till baren i ett hotell.

– Då var det tolv döda. De flesta var skjutna rätt i hjärtat eller i lungorna. De har skjutit för att döda. Vi såg en läkare hålla en uttagen kula i sin hand.

Under gårdagen var det även meningen att Marietta de Pourbaix-Lundin skulle ha träffat president Viktor Janukovytj.

Såg polis beväpna sig

– Vi satt i tre timmar och väntade utanför hans rum, men hans möte med EU:s utrikesministrar drog ut på tiden. Under tiden såg vi från fönstren hur soldater och polis beväpnade sig med skarp ammunition. Jag är ingen expert, men det var sådana här AK-vapen. Det är fruktansvärt.

Under dagen håller de Pourbaix-Lundin presskonferens i Kiev.

– Sedan ska vi försöka ta oss ut ur landet.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Carl Bildt (M), som i dag befinner sig i Shanghai, för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM