Ska bli nyval i Ukraina

NYHETER

President Viktor Janukovytj meddelar att det ska hållas nyval om presidentposten.

Fram tills dess inleds arbetet med att bilda en nationell samlingsregering.

Oppositionen har nu också skrivit under en överenskommelse.

Bara under den senaste veckan har 100 personer dödats i sammandrabbningarna mellan demonstranter och regeringsstyrkor på Självständighetstorget i Ukrainas huvudstad Kiev.

I dag gav landets president Viktor Janukovytj vika och meddelar att han är beredd att hålla nyval till presidentposten, skriver Reuters.

Skrivit under ett avtal

Utspelet gjordes i ett uttalande, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Det är ännu oklart när omvalet ska äga rum. Presidenten har inte angett något datum.

Däremot uppger Janukovytj att arbete inleds för att bilda en nationell samlingsregering – alltför att få in oppositionsledare och försöka lösa upp landets djupa kris. Han går även med på att ändra landets konstitution som innebär mindre makt för presidenten.

Några timmar senare står det klart att oppositionen och presidenten har skrivit under överenskommelsen.

Reuters reporter, som fanns på plats vid undertecknande, rapporterar att Janukovytj såg sammanbiten ut under hela ceremonin.

Oppositionen ledaren Oleh Tyahnybok uppgav tidigare i dag att oppositionsrådet stöder överenskommelsen på villkor att inrikesministern och riksåklagaren är uteslutna från en framtida interimsregering, rapporterar Reuters. Tyahnybok är ledare för det högerextrema partiet Svoboda.

Demonstranter fortsätter

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax avvisade demonstranternas representanter uppgörelsen tidigare under dagen. De kräver att presidentvalet hålls omedelbart och att Janukovytj försvinner.

– Rådet anser att presidenten omedelbart ska avgå. Därför är rådet inte heller redo att lämna de byggnader som ockuperas, säger Inna Bohoslovska, som uppger sig representera ett råd som samlar demonstranterna på torget.

Demonstranterna uppger att de inte lämnar Självständighetstorget förrän Janukovytj har lämnat presidentposten.

Presidenten har tidigare utlovat oppositionsledare högt uppsatta poster i regeringen – men det löftet avvisades också och sedan dess har oroligheterna i Kiev bara förvärrats. Bara på förmiddagen på fredagen hördes skottlossning i demonstranternas läger.

FAKTA

Krisen i Ukraina

Den senaste krisen utbröt i november, då den Moskvavänlige presidenten Viktor Janukovytj plötsligt sade nej till ett samarbete med EU som skulle ha undertecknats med pompa och ståt vid ett toppmöte i Vilnius.

I stället har Ukraina aviserat utökat samarbete med, och ekonomiskt stöd från, Ryssland.

I slutet av januari försökte man att stoppa protesterna antog parlamentet nyligen ett lagpaket som begränsar mötes- och demonstrationsrätten. Det ledde till det första stora våldsutbrottet och de första dödsoffren.

Samtidigt utlovades oppositionsledare posterna som premiärminister och biträdande premiärminister – men erbjudandet avvisades.

Sedan i november har demonstranterna occuperat delar av Kiev och flera regeringsbyggnader.

I går beslutade EU om sanktioner mot Ukraina.

ARTIKELN HANDLAR OM