Borg ger dödsdom åt svenskt jordbruk

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Finansminister Anders Borg.
NYHETER

Finansminister Anders Borg (M) dödförklarar svenskt jordbruk.

– Att jordbruket ska överleva som industri? Nej, det tror inte jag, säger han till tidningen Land Lantbruk.

– Det är en käftsmäll från finansministern mot de redan pressade lantbrukarna, säger Fredrick Federley (C).

I en intervju med tidningen Land Lantbruk beskriver Borg sin syn på det framtida inhemska jordbruket:

– Jag tror inte att svenskt jordbruk överlever som industri. Vi måste höja förädlingen och satsa mer på lokalt och närproducerat. När vi säljer kött från jaktlaget tar vi 35 kronor kilot. Samma kött säljs för 350 kronor kilot i Stockholm. Mer borde hamna här på landsbygden. Se på Italien, där har bonden tagit sig upp i värdekedjan.

Hyllar matprojekt

Samtidigt hyllar Anders Borg det kritiserade projektet Matlandet Sverige, som ska ge "bättre lönsamhet för Sveriges bönder, odlare och producenter, landsbygdsutveckling, fördubblad livsmedelsexport, fler turister som besöker Sverige för den goda matens skull, bättre offentliga måltider och fler högklassiga restauranger".

– Det är ett väldigt lyckat projekt. Jag delar inte alls den kritik som framförts, säger han till tidningen.

Till Aftonbladet ger Borg en skriftlig kommentar:

– Jag tror självklart på svensk livsmedelsproduktion. En livskraftig landsbygd förutsätter att livsmedelsproducenterna kan höja förädlingsvärdet, exempelvis genom närproducerat, och behålla mer av värdet i produktionen.

Sysselsätter över 177 000

Enligt Jordbruksverket jobbade drygt 177 000 personer inom jordbruksföretag 2010. Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen är drygt 53 000 anställda inom livsmedelsindustrin.

Riksdagsledamoten och allianskollegan Fredrick Federley (C) kallade i går Borgs skattehöjningar för "en ren provokation" mot de mindre allianspartierna. Om uttalandet om jordbruket säger Federley till Aftonbladet:

– Det är helt uppåt väggarna. Uppenbarligen har han ingen insikt i hur de gröna näringarna fungerar. För att kunna förädla något krävs en basproduktion.

"Käftsmäll av finansministern"

Federley fortsätter:

– Hans uttalande känns väldigt långt från verkligheten. Med tanke på hur många lantbrukare det redan är som lever under pressade situationer är det känsligt att få en käftsmäll av finansministern.

Och jordbruksminister Eskil Erlandsson har också svårt att smälta Borgs uttalande.

– Jag vill att vi producerar mer mat i vårt land. Det jobbar jag för varje dag och det kommer jag att fortsätta att jobba för, säger Eskil Erlandsson.

Även socialdemokratiska riksdagsledamoten Matilda Ernkrans reagerar starkt mot uttalandet.

– Jag undrar om Anders Borg är medveten om hur många jobb han med det här uttalandet sålt ut inom svensk matproduktionen. Jag undrar också om Eskil Erlandsson har pratat med sin finansminister om det här, säger Ernkrans och fortsätter:

–  Jag är rent ut sagt förbannad. Det synes vara en del av regeringens eller i alla fall Moderaternas kultur att faktiskt döma ut stora delar av svensk industri. Reinfeldt sa för några år sedan att industrijobben var basically gone. Det här gäller inte bara jordbruket och bönderna utan också hela livsmedelsindustrin.

– Jag kommer att använda det mandat jag har för att fortsätta debatten i riksdagen med både finans- och jordbruksministern.

ARTIKELN HANDLAR OM