Tre frias från barnvåldtäkt

NYHETER

Tre män som åtalats för grov våldtäkt mot barn frias av tingsrätten. Två av dem frias för att rätten inte ansåg det bevisat att just de begått sexuella handlingar mot flickan.

Den tredje frias för att det inte gick att bevisa att han visste att flickan var under 15 år.

En 14-årig flicka i Kumla träffade i november förra året tre unga män på stan och följde med dem till en lägenhet där ytterligare tre män befann sig. De lagade mat, spelade tv-spel, drack alkohol och rökte något som enligt flickan "inte luktade tobak".

Hävdar att det var frivilligt

Enligt åklagaren hade fyra av männen sex med flickan, men bara tre åtalades eftersom den fjärdes identitet är okänd.

En 21-årig har erkänt samlag men hävdat att det var frivilligt från flickans sida. Örebro tingsrätt anser att det inte går att bevisa att mannen hade anledning att tro att flickan var under 15 år. Därmed kan han inte dömas för våldtäkt mot barn. Någon alternativ brottsrubricering hade åklagaren inte angivit och rätten därför inte resonerat kring.

Berättelserna inte säkra

En 18-åring och en 22-åring frias eftersom rätten anser att varken flickans berättelse – som varierat i olika förhör – eller männens berättelser, är så säkra att man kan slå fast att de är de två som begått övergreppen. Männen själva nekar.

Domen kommer att överklagas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM