Janukovytj har lämnat Kiev

1 av 33 | Foto: AP
Ukrainas numera avsatte president Viktor Janukovytj.
NYHETER

Viktor Janukovytj ville sätta in militär mot demonstranterna, hävdade utrikesminister Carl Bildt sent på fredagskvällen.

Samtidigt lämnade Ukrainas hårt pressade president Viktor Janukovytj Kiev.

Enligt uppgift till nyhetsbyrån AFP flög han till Charkiv i de nordöstra delarna av landet.

Efter de senaste dagarnas blodiga protester i Ukraina verkar nu läget ha stabiliserats något.

Under torsdagen gick president Viktor Janukovytj med på en rad eftergifter, däribland nyval i slutet av året, bildande av en samlingsregering och frisläppandet av oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Det är dock oklart hur oppositionen ställer sig till uppgörelsen och tiotusentals demonstranter är fortfarande kvar på Självständighetstorget.

Manade till stormning

Nyhetsbyrån AFP rapporter att många aktivister var missnöjda och ville fortsätta protesterna tills presidenten avgått.

Enligt TT grep under fredagskvällen en ultranationalist mikrofonen på Självständighetstorget och manade demonstranterna att storma presidentens kansli klockan tio på lördagsförmiddagen, om inte Janukovytj lämnat ifrån sig makten innan dess.

Hans tal hälsades med hurrarop och applåder.

Janukovytj har lämnat Kiev

Efter förhandlingarna ska Janukovytj ha lämnat huvudstaden Kiev och flugit till Ukrainas näst största stad Charkiv.

– Våra uppgifter, och jag pratade med utrikesministern för en halvtimme sedan, är att president Janukovytj har rest till Charkiv för något slags möte, sade en regeringskälla i Washington till nyhetsbyrån AFP under fredagen. 

Källan försökte tona ner rykten att Janukovytj skulle ha "flytt" Kiev efter uppgörelsen med oppositionen, rapporterar TT.

Det är inte ovanligt att Janukovytj besöker sin politiska maktbas i östra Ukraina efter större politiska händelser, var budskapet.

Ville sätta in militär

Under natten framkom nya uppgifter om det politiska spelet bakom protesterna.

Enligt Sveriges utrikesminister Carl Bildt ska Janukovytj ha velat sätta in militära styrkor mot demonstranterna.

”Nu bekräftat att president Janukovytj även försökte få armén att gå mot demonstranterna. Han ville samma sak 2004 men stoppades”, skrev Bildt och hänvisar enligt sin pressekreterare till uppgifter i ukrainska medier där den avsatta arméchefen Volodymyr Zamana intervjuas.

ARTIKELN HANDLAR OM