Åklagarens bevisning mot Persbrandt

NYHETER

Mikael Persbrandt står inför rätta misstänkt för att ha köpt kokain av en knarkliga.

Ett av åklagarens bevis är hemliga ljudupptagningar där ligan diskuterar skådespelaren - en inspelning som Aftonbladet i dag kan publicera.

– Han tog för tolv lax, säger en av männen på bandet.

Elva personer åtalades i januari vid Stockholms tingsrätt, misstänkta för inblandning i en stor knarkhärva. Tre personer misstänks för att smugglat in 64 kilo amfetamin och två kilo kokain från Nederländerna med hjälp av en kurir.

Därefter ska drogerna ha sålts vidare till flera personer i Stockholmsområdet - enligt åklagaren är av dem skådespelaren Mikael Persbrandt.

”Det är Micke Persbrandt”

Ett av de viktigaste bevisen mot Persbrandt är en ljudupptagning som polisen genomförde mot ligans tre huvudmän i maj i fjol.

Aftonbladet kan i dag exklusivt publicera ljudfilen från den hemliga avlyssningen.

Männen diskuterar sina kunder när Persbrandts namn kommer upp.

– En som tog den här veckan på kredit, fast han ändå är lite VIP. Det är Micke Persbrandt. Han tog för tolv lax, säger en av de misstänkta knarkhandlarna.

Att skådespelaren fått kokain på kredit verkar inte vara några problem för langarna. Han har alltid betalat tidigare och dessutom varit ”skön” mot ligan och gett dem presenter, säger mannen på bandet:

– Han gav ju DVD-filmer du vet.

Samtalspartnern håller med och minns att Persbrandt sagt att de ska få köra hans sportbil.

– Han har ju erbjudit oss att köra hans GTR.

”En annan person som nyttjat hans mobil”

Samtalet mellan männen i bilen i maj i fjol är ett tungt bevis i målet. Den övriga bevisningen mot Persbrandt består bland annat av samtal och sms mellan skådespelarens telefon och en av männen i kokainligan.

Persbrandt nekar till brott. I förhör förklarar han det hela med ofta lånar ut sina telefoner.

– Jag har 4-5 telefoner och använder alla. Jag har ingen kod på telefonerna. När jag är hemma ligger de huller om buller, säger han i förhören.

Filmstjärnans advokat Per Liljekvist har tidigare sagt till Aftonbladet att hans klient varken beställt eller mottagit några droger.

I stället hävdar han att någon annan ringt från Persbrandts mobil.

– Om det visar sig att det gjorts en beställning så är det en annan person som nyttjat hans mobil. Mikael kom hem från en filminspelning och hade fest. Hans mobil ligger alltid framme och han lånar gärna ut den, uppgav Per Liljekvist för Aftonbladet i samband med att åtalet väcktes i januari.

Mikael Persbrandt ska höras av Stockholms tingsrätt i mars.

Tidigare dömd för narkotikabrott

Skådespelaren har gjort sig skyldig till narkotikabrott vid två tidigare tillfällen.

I januari 2011 greps han av knarkspanare utanför Soap Bar i Stockholm. Han var påverkad av kokain och fick 13 500 kronor i dagsböter.

”Jag älskar kola och rånare, det är bara så”, sa Persbrandt till polisen.

I april hade han återigen kokain i kroppen när han stoppades på hotell Clarion Hotel i Stockholm.

Straffet den gången blev dagsböter på 15 900 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM