Dramatisk räddningsaktion fick katt på torra land

NYHETER

Katten satt fast under en färja i Visby och jamade desperat efter hjälp. Johan Skärkarl tvekade inte en sekund utan kastade sig i det kalla vattnet.

– Han är djurvän och sa direkt att han ville hoppa i, säger Stellan Stenberg som filmade händelsen.

Den lilla katten hade under fredagsförmiddagen fastnat under passagerarfärjan HSC Gotlandia II i Visby. Det desperata jamandet från det rädda djuret fick matrosen Stellan Stenberg och reparatören Johan Skärkarl att reagera.

– Vi skulle gå ombord och börja arbeta när vi hörde katten men förstod först inte var den satt fast, säger Stellan Stenberg.

Tvekade aldrig

Efter en stund förstod de att den lilla kissen satt fast under båten. Men att bärga en rädd katt är ingen enkel uppgift.

– Min första tanke var att ringa en kompis från sjöräddningen för att få hjälp, säger Stellan Stenberg.

Men Johan Skärkarl tvekade inte en sekund. Raskt drog han på sig en överlevnadsdräkt och hoppade i det kalla vattnet för att komma till djurets undsättning.

– Han är djurvän och sa direkt att han ville hoppa i, säger Stellan Stenberg.

Filmade räddningsaktionen

Med vana simtag tog han sig bort till och under båten för att sedan ta ett fast tag om kattens fyra tassar. Med armarna ovanför vattenytan simmade han sedan på rygg till kajkanten och slängde upp missen på torra land.

– Jag funderade över hur han skulle lyckas simma med en rädd katt men det gick ju jättebra, säger Stellan Stenberg.

Vem som äger katten och hur den hamnat i vattnet är ett mysterium. Stellan Stenberg filmade hela räddningsaktionen och har lagt upp klippet på Youtube. Nu hoppas han på att få kontakt med ägaren.

– Jag har själv undrat vem som äger katten och det vore roligt att få reda på, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM