Rebecka deltog i Idol – blev sextrakasserad

NYHETER

Rebecka Söderstad, 20, gick på en Idolaudition och fick nej från juryn.

Men hennes framträdande lades ut på TV4:s hemsida.

Knappt en vecka senare ringde ”Fredrik” och ville att hon skulle sälja sex.

I mars 2013 sökte 20-åriga Rebecka Söderstad från Ängelholm till Idol, och kom så långt att hon fick träffa juryn.

Hon sjöng Shirley Clamps ”Med hjärtat fyllt av ljus”, men fick avslag.

Trots det lades hennes audition ut på Idols hemsida den 20 augusti.

Sex dagar senare ringde en man som kallade sig Fredrik.

– Han hade letat upp mitt nummer på internet efter att han sett Idol. Han sa att han jobbade för ett eventföretag och att han ville att jag skulle bli värdinna där. Till en början lät det jättebra.

Men när Rebecka försökte hitta mer information om företaget, och ”Fredrik”, fick hon inga träffar alls på nätet. När mannen ringde igen senare samma dag spelade hon in samtalen.

Aftonbladet har tagit del av inspelningarna

I över två timmar försöker mannen som kallar sig Fredrik övertyga Rebecka om att ta på sig en leopardklänning och träffa honom i antingen Köpenhamn, Malmö eller Lund, där hans företag ska finnas.

Han hävdar att han anställer värdinnor som festar med kändisar efter konserter eller evenemang, och vill ”testköra” Rebecka som sedan ska få jobba på festerna.

Han står för resa, boende, mat och dryck.

– Sen kanske man vill komma därifrån med ett kuvert så man kan betala sin hyra. Det kanske skulle vara intressant att lägga in en sån grej? säger han i ett av samtalen.

Rebecka Söderstad säger gång på gång att hon nog hellre vill fokusera på skolan. Men hon bestämmer sig samtidigt för att höra hur långt mannen är beredd att gå.

Och ”Fredrik” är envis. Han smickrar Rebecka och föreslår att de ska ses, så att hon ska få en idé om vad uppdraget handlar om. Han ber henne ”tänka lite Playboytidning”.

Till slut kommer det fram att ”Fredrik” tänkt att de ska ha sex.

– Jag trodde du fattade att du skulle bli provkörd i morgon? säger han.

”Och det ska leda till att jag får följa med dig på kändisfester?”, säger Rebecka i samtalet.

– Du får inte följa med mig på något, du ska vara där som värdinna, säger ”Fredrik”.

Säger nej

Efter fyra samtal säger Rebecka till slut nej. Då frågar ”Fredrik” om hon har kompisar som skulle nappa.

– Han var så manipulativ och försökte få mig att känna mig vackrast i världen. Jag kände att det var viktigt att fenomenet kom ut. Att tjejer vet att det kan ringa skummisar när de har varit med på tv. Det kan säkert finnas de som går på sådant om de vill träffa kändisar, säger Rebecka Söderstad.

Hon polisanmälde händelsen som rubricerades som sexuellt ofredande. Men någon utredning inleddes aldrig av Skånepolisen.

– Det var ju inte ett sexuellt ofredande, utan att han försökte få mig att sälja sex. Jag tänkte att de kunde spåra hans IP-nummer, säger Rebecka.

Aftonbladet har sökt mannen via den mejladress han uppgav till Rebecka, men utan framgång.

I mars startar Idolkarusellen igen, med nya ungdomar som jagar sångdrömmen. På TV4 tar man därför händelsen på allvar.

– Det är första gången jag hör talas om detta. Det låter helt för jävligt att någon gör på det här sättet, säger Erik Sidung, pressansvarig för Idol.

Han uppmanar Rebecka, och andra som kan ha drabbats av något liknande, att höra av sig till TV4.

Hur länge ligger sådana här klipp kvar på er hemsida?

– Det finns ingen avpubliceringsgräns. De som kommer till juryn publiceras på nätet. Så har det varit de senaste åren. Vi tittar på om det finns något vi kan göra för att förhindra sådant här i fortsättningen.

Utdrag ur samtalen mellan ”Fredrik” och Rebecka:

FREDRIK: ”Man kan säga att det finns ett ekonomiskt incitament i det här. [...] Jag behöver personer i Skåne. Det jag är intresserad av är att hitta 1-2 personer i Skåne. [...] På snacket som vi haft så känns det som att du är en tjej som har energin, du är glad, framåt, cool. Och sen att du ska foka på skolan är helt okej. [...] Jag har sagt att det handlar om när du kan, och ungefär, varannan var tredje månad. Kan du inte så kan du inte. [...] 97 procent av alla som gör det här är för de tycker det är kul. Klart att någon vill ha någon ekonomisk kompensation. Okej, resa, boende, mat och dryck står jag för. Sen kanske man vill komma därifrån med ett kuvert så man kan betala sin hyra. Det kanske skulle vara intressant att lägga in en sån grej? Det finns jättemånga, men det finns så många som är tråkiga. Du har liksom "the go". Därför ringer jag till dig för att kolla om det finns […] det här är långt ifrån heltid.

------

FREDRIK: ”Mentalt ska du ställa dig in på, att du ska tänka lite Playboytidning absolut. Du ska vara uppklädd, precis som vi sa innan. Du ska vara snygg, framåt, och vad jag förstod på kläderna du väljer, så är de jävligt, de är riktigt korta eller hur? Så om du böjer dig fram, vad händer då?”

------

FREDRIK: Jag trodde du fattade att du skulle bli provkörd i morgon?

------

REBECKA: Att jag ska ha sex med dig mot att jag ska få följa med på kändisfester?

FREDRIK: Nej.

REBECKA: Nej så vill inte du ha det till, nä. Vad vill du ha det till då?

FREDRIK: Jag vill ha det till så här: Du kommer hit, testar på läget, och efter det har vi ett snack. Du är nöjd, jag är nöjd. Då är du välkommen.

REBECKA: Okej. Men tänk så vill inte jag ha sex med dig?

FREDRIK: Att du inte vill det? Eh… Okej. Jag kan säga så här. Om du vill veta mentalt i förväg så ska du ställa in dig på det.

------

FREDRIK: Du är inte den typiska modelltjejen. Om jag kan välja, vilket jag kan. Då tar jag den typiska modelltjejen. Men så hittade jag dig och kände att nu vill jag välja dig. Förstår du.

REBECKA: Mmm.

FREDRIK: När du är här på de här evenemangen. Då är det liksom, då kommer Kalle Moraeus att ta dig bakifrån kan jag säga.

------

FREDRIK: Skit samma, i morgon är jag i Lund. Är det intressant så kom dit. Du kommer få en kul kväll. Men, du kommer att bli påsatt.

REBECKA: Vare sig jag vill eller inte?

FREDRIK: Jag kommer sätta på dig absolut. Så är det.

REBECKA: Mhm. Och bara för att det ska leda till att jag får följa med dig på kändisfester?

FREDRIK: Du får inte följa med mig på något, du ska vara där som värdinna.

------

REBECKA: Men kan inte jag träffa någon av de där värdinnorna? Så jag får höra hur det är?

FREDRIK: När du är med kan du göra det. Inte innan dess. Jag känner lite så här: Du är för fladdrig för att göra detta. Jag behöver en tjej med lite stake.

REBECKA: Mmm.

FREDRIK: Jag tror inte att du är det. Du behöver bli lite omruskad tror jag. Så min fråga är: vill du komma till Lund i morgon?

ARTIKELN HANDLAR OM