Knarkkung gripen i Mexiko

NYHETER

Han är känd som världens mest kraftfulle och svårfångade knarkung. I natt greps Joaquin "El Chapo" Guzman av amerikanska och mexikanska myndigheter på ett hotell i Mexico, enligt uppgifter från AP.

Foto: AP
Joaquin ”El Chapo" Guzman på en arkivbild.

Han är känd som världens mest kraftfulle och svårfångade knarkung. Joaquin "El Chapo" Guzman, 56, är ledaren för kartellen Sinaoloa och står på den amerikanska narkotikapolisens lista över mest eftersökta personer. Hans drogimperium sträcker sig över hela Nordamerika och når så långt bort som till Europa och Australien. Kartellen har starkt bidragit till det blodiga knarkkriget som pågått i delar av Mexiko under de senaste åren.

Men i natt greps han efter en lång och dramatisk jakt av amerikanska och mexikanska myndigheter på ett hotell i staden Mazatlan i västra Mexiko.

Nu har filmer släppts som visar de hemliga tunnlar som "El Chapo" fraktade sitt knark i. I filmen, som Aftonbladet kan visa, går det också att se knarkkungens samling av lyxbilar.

Lockades av drogpengar

Guzman växte upp fattigt och drogs till den illegala droghandeln och dess pengar. Han gick med i Guadalajara kartellen, som drevs av mexikanska Gudfadern Miguel Angel Gallardo, och steg snabbt i graderna som en hänsynslös affärsman. Dessutom har han ansetts vara skicklig på att skaffa goda kontakter med politiker och polis som garanterar att lasterna kommer fram utan problem .

Rymde från fängelse

När Gallardo tillfångatogs 1989 tog Guzman över en av hans smuggelvägar och formade sin egen kartell. Men i mars 1993 greps han av amerikansk polis och dömdes för narkotikabrott och mord. 2001 rymde Gutzman från El Puente Grande fängelset genom att gömma sig i en tvättkorg. Han avtjänade då ett 20-årigt fängelsestraff på en anstalt med högsta säkerhetsklass. Därför tros han ha fått intern hjälp att fly och rykten cirkulerar att han beskyddats av Mexikos tidigare president Felipe Calderons regering. Ingen har vetat var Gutzman befunnit sig och enligt olika rykten har han levt överallt från Argentina till Guatemala.

Rankas över presidenter

Sedan flykten för tio år sedan har han förvandlats från en medelmåttig skurk till den mest kraftfulle droghandlaren i världen. Hans förmögenhet har enligt Forbes magazine vuxit till mer än en miljard dollar. Forbes rankar honom som en av "världens mest kraftfulla människor", över presidenterna i Frankrike och Venezuela.

Med tiden blev hans kartell allt mer blodig och han tog över en stor del av de lukrativa smugglingvägarna längs den amerikanska gränsen. Hans krig med lokala drogkarteller ledde till blodbad i Tijuana och gjorde Juarez en av de dödligaste städerna i världen.