Man skjuten av polis i Västerås

Foto: Per Groth
En knivbeväpnad man sköts i benet av polis.
NYHETER

En knivbeväpnad man sköts sent på lördagskvällen av polis i Västerås.

Han ska ha angripit både polisen och ytterligare en person.

– Mannen var misstänkt för ett grovt brott och sköts i samband med gripandet, säger Ivan Åslund, befäl vid LKC i Västmanland.

Klockan 21.15 på lördagskvällen kallades polis till en adress på Bellmansgatan i Västerås efter att ha fått in uppgifter om att en knivbeväpnad man attackerade någon eller några personer.

– Jag satt och kollade en film när jag hörde att det var bråk ute på gården. Jag tittade ut och fick se en man lämna lägenheten på andra sidan gården. Han gick runt och skrek och sen när han skulle gå tillbaka till lägenheten var det någon där inifrån som skrek: "Jag ringer polisen", säger en närboende till Västmanlands Läns tidning.

"Hade dragna vapen"

En patrull som befann sig i närheten var snabbt på plats och kunde lokalisera gärningsmannen. Enligt polisen gick han då till angrepp mot poliserna som sköt varningsskott.

"Då gärningsmannen fortsatte sitt agerande sköt en av polismännen gärningsmannen i benet och han kunde därefter gripas", skriver polisen på sin hemsida.

– Det var tre poliser som rusade ut med dragna vapen. Då fick jag se att den här mannen hade en kniv. Poliserna skrek att han skulle släppa den, men han vägrade. Sen sköt de ett varningsskott, sen ett eller två till, säger vittnet till VLT.

"Tre-fyra skott"

Enligt Sofia Eriksson, som bor i området, ska flera skott ha hörts.

– Jag tror att det var tre-fyra skott. Sen kom polisen och nu åker ambulansen fram och tillbaka. Vi vet inte riktigt vad som har hänt, sa hon till Aftonbladet sent på kvällen.

Mannen, som är född 1981, fördes till sjukhus och hade på söndagsmorgonen ännu inte kunnat förhöras. Han misstänks för grov misshandel, grovt olaga hot, olaga hot och hot mot tjänsteman.

En person knivskars i handen av mannen, men det är oklart hur allvarliga skador personen har.

Enligt, Ivan Åslund, befäl på Västmanlandspolisen, får de poliser som var inblandade i skjutningen stöd.

– Deras ingripande kommer att utredas, så är det alltid vid en sådan här händelse. Det kommer att skötas av en åklagare vid riksenheten för polismål, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM